Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.02.2020.

Prvi festival 'Feminizam je za sve' u fokus stavlja brojne feminističke teme
Održava se
08.-11.03.2020.

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu?

Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala Feminizam je za sve, četverodnevnog festivala koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme. 

Festival Feminizam je za sve održat će se od 8. do 11. ožujka u Uraniji – prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3, Zagreb), a u četiri dana njegovi programi ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina. 

U okviru festivala održat će se večer poezije i šest tribina: četiri tribine odnosno okrugla stola na kojima će sudjelovati više autorica i dvije tribine Razotkrivanje. Sudionice festivala bit će Asja Bakić, Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Maša Grdešić, Monika Herceg, Lea Horvat, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić, Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Lana Pukanić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Darija Žilić, Jasna Jasna Žmak... 

Fraktura će objaviti šest knjiga eseja urednica i autorica portala Muf  koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asje Bakić, Dođi, sjest ću ti na lice, Maše Grdešić, Zamke pristojnosti, Lee Horvat, Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu, Barbare Pleić Tomić, Mama kuha ručak, tata čita novine, Lane Pukanić, Tinejdžerke i drugi monstrumi, i Jasne Jasne Žmak, One stvari, po jednu knjigu iz povijesti i teorije feminizma – Zsófie Lóránd, Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji i Sare Ahmed, Kulturna politika emocija, te knjigu začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenke Drakulić, Smrtni grijesi feminizma (prošireno izdanje). Za vizualni identitet svih devet naslova i festivala zaslužna je ilustratorica i grafička dizajnerica Hana Vrca.

Festival počinje 8. ožujka, tj. 8. marta – na Međunarodni dan žena. Kako se na taj dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba, tako će ove godine i festival Feminizam je za sve biti prirodni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima i na kojem se nastavlja borba za jednakost.

Organizator festivala je nakladnička kuća Fraktura.
Partneri festivala: Urania – prostor kreacije i Institut Balassi – Mađarski institut u Zagrebu. 

Program:

19.30 Poezija je ženskog roda: Sanja Baković, Ana Brnardić, Monika Herceg, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Lara Mitraković, Sibila Petlevski, Darija Žilić, moderira Romana Perečinec
Glazbena pratnja: Nina Bajsić

18.00 Feminizam za kućnu upotrebu: Slavenka Drakulić, Lea Horvat i Barbara Pleić Tomić, moderira Marija Ott Franolić

20.00 Razotkrivanje: Zsófia Lóránd, vodi Danijela Lugarić Vukas

18.00 Forsiranje feminizma: Rada Borić, Maša Grdešić i Lana Pukanić, moderira Anda Bukvić Pažin

20.00 Feminizam je za sve: Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Sonja Hranjec, Mima Simić, Jelena Tešija i Jelena Veljača, moderira Barbara Gregov

18.00 Hrvatske kuje: Asja Bakić, Mima Simić i Jasna Jasna Žmak, moderira Željka Horvat Čeč

20.00 Razotkrivanje: Slavenka Drakulić, vodi Nataša Govedić

Ulaz na festival je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –