Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.11.2009.

Razgovor povodom 20 godina od pada berlinskog zida
Održava se
13.11.2009.

Hrvatski P.E.N. centar i Goethe-Institut Kroatien pozivaju Vas na razgovor povodom 20 godina od pada berlinskog zida, u petak, 13. studenog 2009. u 10 sati, u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu (Perkovčeva 2).
 
U razgovoru sudjeluju:

Gerd Koenen, povjesničar i publicist
Nenad Popović, pisac i nakladnik
Žarko Puhovski, profesor političke filozofije, Sveučilište u Zagrebu
Slobodan Šnajder, književnik,
 
uz simultani prijevod.

Ako 1989., godina pada Berlinskog zida, označava jedan od „najsretnijih događaja“ u povijesti Njemačke, tada ovaj datum iz perspektive Jugoistočne Europe istovremeno zahtijeva kritički pogled unatrag. Kraj komunizma u zemljama bivše Jugoslavije došao je istovremeno s ratom, bijegom i progonom.

Prema dr. Gerdu Koenenu povijest komunizma treba svrstati u „stoljeće ekstrema“ i dati izdiferenciranu sliku, što je tema Zagrebačkog razgovora povodom 20 godina od pada Berlinskog zida.

Dr. Gerd Koenen je povjesničar i publicist. Njegove glavne teme su povijest komunizma, radikalnih pokreta i totalitarnih praksi 20. stoljeća. Posebno polje interesa su mu i odnosi između Njemačke i Rusije. 2007. dobio je Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Od travnja 2008. gostujući je predavač i istraživač «excellency programa» FRIAS sveučilišta u Freiburgu. Žiri povijesnog časopisa DAMALS dodijelio mu je za knjigu "Putovima sanja o svjetskoj revoluciji: projekt Guevara" nagradu za najbolju povijesnu knjigu godine 2009.

Najpoznatije knjige su mu: "Veliki pjevovi - Lenjin, Staljin, Mao Ce Tung. Kultovi vođa i mitovi o herojima", 1991., "Njemačka i ruska revolucija" (s Lewom Kopelevom) 1998., "Utopija čišćenja - što je bio komunizam?" 1998., "Ruski kompleks. Nijemci i istok" 2005.

Koenenova politička biografija zanimljiva je koliko i ona spisateljska. Bio je utjecajni član SDS-a, koji je vodio studentski pokret 1968. godine u Njemačkoj. Godine 1973. pristupio je KBW-u, Komunističkom savezu Zapadne Njemačke. 1982. godine distancirao se od KBW-a baveći se i intenzivno objavljujući o poljskom pokretu Solidarnoœć.

Posljednjih godina je kroz značajne polemike u tiskanim medijima i na televiziji u svojoj zemlji postao jednim od najutjecajnijih intelektualaca koji govore o proturječnostima i praksama (napose njemačke) Nove ljevice i neokonformizmu svoje generacije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –