Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.10.2015.

Revija malih književnosti : Latvija, Litva, Estonija
Održava se
21.-23.10.2015.

Jedanaesta Revija malih književnosti održat će se od 21. do 23. listopada u klubu Booksa u Zagrebu. Ove godine Revija će ugostiti dvanaestoro autora i autorica iz tri zemlje koji pišu na četiri jezika, a koji su vrlo jedinstveni po svom književnom izričaju i stilu. Oni dolaze iz Estonije, Latvije i Litve.

Do ove je godine Revija geografski bila određena zemljama u bližem i daljem susjedstvu. Tako su prijašnja izdanja ovog festivala zagrebačkoj publici predstavila autorice i autore iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke i Rumunjske.

Nakon deset godina Revija malih književnosti odlazi na sjever i otvara novo poglavlje. Sljedećeg tjedna u Zagrebu će se predstavit autori iz tri zemlje koje hrvatski čitatelji gotovo i ne poznaju. Estonija, Latvija i Litva imaju vrlo malo zajedničkog. Govore različitim jezicima, nastajale su u različitim okolnostima i nisu upućene jedna na drugu. Koliko su daleko od hrvatskih čitatelja ne govore samo kilometri već i činjenica da s tim zemljama jedva da postoje prevoditeljske veze. „Snalazili smo se kako smo znali i umjeli. Estonske tekstove preveli smo preko finskog i engleskog zahvaljujući Borisu Vidoviću, za latvijske smo uspjeli pronaći entuzijasticu Santu Domijan Zviedre kojoj su ovo prvi književni prijevodi, dok je s litavskog prevodila jedina prevoditeljica između naša dva jezika Mirjana Bračko“, kaže Miljenka Buljević iz Bookse i dodaje kako je upravo to smisao ovog festivala – uspostaviti književne veze tamo gdje su slabe ili ih uopće nema.

Tekstovi dvadeset i sedmoro književnica i književnika suvremene estonske, latvijske i litavske književnosti tiskano je u festivalskoj knjizi, a tekstove i autore su odabrali Jan Kaus (Estonija), Arvis Viguls (Latvija) i Mirjana Bračko (Litva).

Među autorima koji gostuju na Reviji tako će se naći Indrek Hargla, jedan od najprodavanijih estonskih autora po čijim se pričama Apotekar Melkior upravo snima film, potom Sergej Timofejev, pjesnik iz kolektiva Orbita koji je veliku popularnost u Latviji stekao spajanjem poezije s glazbom, umjetničkim instalacijama, performansom, videom i računalnim igrama, te litavska pjesnikinja, glumica i pobjednica više muzičkih festivala, Indrė Valantinaitė.

PROGRAM:

Program prve večeri koji počinje u srijedu, 21. listopada u 20 sati uključuje upoznavanje sa i čitanje Paulsa Bankovskisa, Kārlisa Vērdiņša, Tomasa Staniulisa i Urmasa Vadija.

Sljedeće večeri, u četvrtak, 22. listopada u 19 sati počinje baltičko-hrvatski književni razgovor s Janom Kausom, Arvisom Vigulsom i Indrė Valantinaitė nakon čega slijedi čitanje Inge Žolude, Gintarasa Grajauskasa, Triin Soomets i Indreka Hargle.

Zadnju večer Revije, u petak, 23. listopada u 20 sati otvara Jürgen Rooste, a za njim slijede Indrė Valantinaitė, Sergej Timofejev i Undinė Radzevičiutė.

Reviju malih književnosti organizira Udruga Kulturtreger.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –