Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.06.2006.

Roman Zadie Smith "On Beauty" uskoro na hrvatskom

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade Orange, roman "On Beauty" autorice Zadie Smith, biti će objavljen na hrvatskom jeziku u nakladi V.B.Z.-a u jesen 2006. godine pod naslovom "O ljepoti". Roman "O ljepoti", radnjom smješten na obje strane Atlantika, treći je roman Zadie Smith u kojem autorica briljantno portretira obiteljski život, brak, sukob privatnog i profesionalnog života i preispituje ljudske samoobmane. Isti roman bio je i u užem izboru za Man Bookerovu nagradu 2005. godine.

Nagrada Orange Prize utemeljena je 1996. godine i dodjeljuje se najboljem romanu napisanom na engleskom jeziku i objavljenom u razdoblju od 1. travnja u godini do 31. ožujka iduće godine, a u konkurenciju ulaze samo romani koje su napisale žene. Predsjednica žirija za dodjelu Orange Prizea, Martha Kearney, rekla je o nagradenom romanu Zadie Smith: "Ovo je knjiga koja sjedinjuje izvanrednu karakterizaciju likova sa zapletom koji je stvoren vješto i s lakoćom."

O romanu:

Howard Belsey Englez je koji predaje na Sveučilistu u Wellingtonu, SAD. Oženivši se rano, nakon 30 godina braka bori se oživjeti svoju ljubav sa suprugom, Afroamerikankom Kiki. U meduvremenu njegovo troje djece - Jerome, Zora i Levi - u potrazi su za strašću, idealima, vezama i obavezama koji cće ih voditi kroz život.

Roman "O ljepoti", radnjom smješten na obje strane Atlantika, treći je roman Zadie Smith u kojem autorica briljantno portretira obiteljski život, brak, sukob privatnog i profesionalnog života i preispituje ljudske samoobmane. Iako Smith to nigdje eksplicitno ne govori, ovaj roman može se promatrati kao hommage E. M. Fosterovom Howards Endu. Smith uvodi nove teme i više melodramatskih elemenata, ali osnovni motivi romana Howards End prisutni su u romanu Zadie Smith: konflikt izmedu dviju obitelji različitih političkih i moralnih opredjeljenja i stavova, pitanja različitih društvenih slojeva, ponašanje, ambicije i šanse za uspjeh u društvu s propisanim pravilima i ulogama.

O autorici:

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –