Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.10.2006.

Samuel Beckett : Život i djelo
Održava se
09.10.2006.

U povodu 100. godišnjice rođenja Samuela Becketta, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Veleposlanstvo Irske u Republici Sloveniji i Hrvatsko-irsko društvo prijateljstva (Zagreb) priređuju veliku izložbu “Samuel Beckett - život i djelo”. Svečano otvorenje izložbe održati će se u ponedjeljak, 9. listopada 2006. u 12.00 sati, u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb.

Prigodom otvorenja izložbe pozdravnu riječ održati će dr. sc. Josip Stipanov, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Tvrtko Grabarić, predsjednik Hrvatsko-irskog društva prijateljstva.

O Samuelu Beckettu govoriti će prof. dr. sc. Stipe Grgas (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dok će izložbu otvoriti Patrick McCabe, veleposlanik Irske u Republici Sloveniji. Dramske tekstove čitatiće studenti Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Samuel Beckett (1906-1989), irski romanopisac i dramatičar pretežno francuskog izričaja, predstavnik je "antiromana" i "antiteatra", te dobitnik Nobelove nagrade (1969).

Njegov intriganatn opus u cjelini je posvećen promišljanju ljudske otuđenosti i samoće. Autor je mnogobrojnih romana, pripovjedaka i pjesama, no svjetsku slavu su mu donijela dramska djela, osobito “U očekivanju Godota” (“En attendant Godot”, 1952), komad koji je odjeknuo senzacionalno i ostao do danas pojam i uzor "antiteatra"; i “Svršetak igre” (“Fin de partie, 1957). Uz E. Ionesca i J. Geneta, jedan je od najistaknutijih autora “kazališta apsurda”.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –