Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 26.05.2019.

Sandorf predstavlja knjigu Saše Dracha 'Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna' u Zagrebu i Rijeci
Održava se
27.-28.05.2019.

Saša Drach (prir.): Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna

U ponedjeljak 27. svibnja 2019. u 20,30 sati u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige "Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" koju je priredio Saša Drach (Sandorf, 2018.). Poslije predstavljanja, od 22 sata nadalje, bit će svirke na jam sessionu koji vodi saksofonist Marko Bočić

Dan kasnije, 28. svibnja (utorak) u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige i u antikvarijatu Ex libris, u Rijeci. Nakon predstavljanja svirat će okupljeni riječki jazz glazbenici.

Na obje promocije sudjeluju:


Knjiga će se na promocijama moći kupiti po promotivnoj cijeni.


 

Svijet jazza Drach Saša

"Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" predstavlja pokušaj da se popune praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku, ali je i svojevrsni pokušaj da se jazzu priđe mimo uobičajenih strogih ograda. Jer, knjiga je naslovom, kao i sadržajem rastegnuta, od Adorna do Johna Zorna, iako se, u ovom, “od A do Z”, krije stanovita zamka, naslov je dobrim dijelom sarkastičan.

Naime, knjiga počinje teškim tekstom uvaženog njemačkog filozofa i estetičara glazbe Theodora Adorna koji je o jazzu mislio sve najgore, a njujorški saksofonist i skladatelj najširih obzora, John Zorn, čiji tekst zatvara dio o povijesti i teoriji jazza, upravo je jedan od najgorljivijih boraca protiv ikakakvih žanrovskih ograda u glazbi.

U knjizi će, dakle, u skladu s naslovom, tako strogi čitalac ili pripadnik tvrde jazz policije naći i tekstove kojima će prigovoriti da im možda i nije mjesto “u knjizi o jazzu”. Ipak, priređivač je zadržao pravo, (ta tko mu to može oduzeti?) da u knjigu uvrsti najbolje ili najzanimljivije od onoga na što je u svojim čitalačkim lutanjima naišao i za što drži da ima smisla podijeliti sa onima koji o jazzu (mimo same glazbe) žele znati više.
 

Saša Drach (1961.), zagrebački antikvar, novinar i prevoditelj. Radio kao knjižar, književni i novinski urednik, a za novine i časopise piše o knjigama, filmu, fotografiji i jazzu. Preveo je četrdesetak knjiga, a od 2017. surađuje u emisiji Svijet jazza, na Trećem televizijskom programu HRT-a.

Godine 2012. objavio "Dnevnik bez reda", svojevrsni tumač svakodnevice iz pera najraznovrsnijih umjetnika, vojnika, pustolova, a 2016. objavio je knjigu "Priče o jazzu i drugi zapisi", izvanserijsku zbirku tekstova o susretima s jazz glazbenicima i tekstova posve osobne tematike. Priredio je i knjigu "Svijet jazza : Od Adorna do Johna Zorna" (2018.), jedinstvenu antologiju tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara.

Saša Drach

Svijet jazza : Od Adorna do Johna Zorna

  • Sandorf 11/2018.
  • 706 str., meki uvez
  • ISBN 9789533510446

Ova jedinstvena antologija tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara, podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –