Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.01.2019.

Sandorfov mini maraton 2 u Booksi i Knjižnici T. Ujevića s dobitnicima Europske nagrade za književnost
Održava se
23.-30.01.2019.

Sandorfov mini maraton

Sušno doba Babnik Gabriela
Otkoštena Marylin Wéry Isabelle
Uzvišenje Ruskov Milen
Dnevnik jedne nevjere Solomou Emilios

Višednevno književno događanje u organizaciji izdavačke kuće Sandorf, kluba Booksa i Knjižnice Tina Ujevića zagrebačkoj će publici predstaviti dobitnike Europske nagrade za književnost: slovensku spisateljicu Gabrielu Babnik, belgijsku dramsku i proznu spisateljicu Isabelle Wéry, bugarskog pisca Milena Ruskova te ciparkog pisca Emiliosa Solomoua. 

Program:


23. siječnja u 19 sati - klub Booksa: predstavljanje knjige "Sušno doba" Gabriele Babnik, sudjeluju Gabriela Babnik, prevoditeljica Anita Peti-Stantić, urednik Darko Milošić i izdavač Ivan Sršen.

Šezdesetdvogodišnja dizajnerica iz male srednjoeuropske zemlje i dvadesetsedmogodišnji mladić iz zapadne Afrike nakratko se zbližavaju, premda dolaze iz posve različitih sredina: oboje su outsideri, bolno željni bliskosti, duboko emocionalno povrijeđeni i veoma usamljeni. 

Gabriela Babnik slovenska spisateljica, književna i filmska kritičarka i prevoditeljica rođena 1979. godine, završila je studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Njezin prvi roman, "Koža iz bombaža" dobio je nagradu za najbolji prvijenac na Sajmu knjiga u Sloveniji 2007., a roman "Sušno doba" osvojio je nagradu za književnost Europske unije 2013. godine.

_

25. siječnja u 19 sati - klub Booksa: predstavljanje knjige "Otkoštena Marilyn" Isabelle Wéry, sudjeluju Isabelle Wéry, moderator Nicolas Hanot i urednica Ursula Burger. Odabrane odlomke iz romana pročitat će glumice Iva Jerković i Josipa Anković. Organizator izvedbe teksta je redatelj Ivan Penović.

Isabelle Wéry je belgijska kazališna redateljica, glumica te dramska i prozna spisateljica koja se bavi pitanjima identiteta, ponajviše spolnog/rodnog, potragom za “pravom“ ljubavlju i idealnim partnerom, metamorfozama erosa i protejskom naravi intimnih odnosa te, tijekom života neizbježnom, dekonstrukcijom romantičnih klišeja. Godine 2008. nagrađena je prestižnom belgijskom nagradom, Prix de la Critique Théâtre Belge za dramu. Autorica je tri romana, a za roman "Kost po kost Marilyn" nagrađena je nagradom za književnost Europske unije 2014. godine.

_

30. siječnja u 18:30 sati - Knjižnica Tina Ujevića: predstavljanje dva romana, dobitnika Europske nagrade za književnost - "Uzvišenje" bugarskog pisca Milena Ruskova i "Dnevnik jedne nevjere" ciparkog pisca Emiliosa Solomoua. Romane predstavljaju prevoditeljica s bugarskog Ana Vasung, prevoditeljica s novogrčkog Koraljka Crnković, urednik Darko Milošić i izdavač Ivan Sršen.

Milen Ruskov rođen 1966. godine, nagrađivani je bugarski književnik i prevoditelj. Njegov roman "Uzvišenje" (2011.) dobio je Nagradu Hristo G. Danov za doprinos nacionalnoj kulturu, Nagradu Zlatni vijek bugarskog Ministarstva kulture, Nagradu Elias Canetti za najbolju fikciju te nagradu za književnost Europske unije 2014. godine, a po njemu je snimljen i igrani film. Ruskov radi kao honorarni prevoditelj za različite bugarske izdavače.   

Emilios Solomou (1971.), ciparski pisac rođen u Nikoziji. Studirao je povijesti i arheologiju na Sveučilištu u Ateni. Na Cipru je nekoliko godina radio kao novinar u dnevnim novinama, a sada radi kao nastavnik grčkog jezika i povijesti u srednjoj školi. Za roman "Dnevnik jedne nevjere" nagrađena je nagradom za književnost Europske unije 2014. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –