Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.04.2021.

Sant Jordi – katalonska tradicija i ove će se godine obilježiti u Hrvatskoj
Održava se
23.04.2021.

Delegacija Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu i ove će godine u Hrvatskoj obilježiti Dan svetog Jurja, katalonski Sant Jordi, koji se slavi 23. travnja i jedna je od najposjećenijih pučkih svečanosti u Kataloniji. Dan koji se od XV. stoljeća slavi kao dan ljubavi, a od 30-ih godina prošlog stoljeća i kao dan knjige, obično okuplja milijune ljudi na glavnim trgovima i ulicama Katalonije.  

Legenda o svetom Jurju, vitezu koji pobjeđuje zmaja kako bi oslobodio svoju djevojku, tisućljetna je priča koju slave mnogi kršćani širom svijeta i koja povezuje mnoge narode Mediterana gdje je Sveti Juraj zaštitnik gradova, poljoprivrednika i stočara u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj te Italiji. U Kataloniji, na ovaj dan ljubavi, poklanjaju se ruže u spomen na cvijeće niklo iz zmajeve krvi. Uz ruže, poklanjaju se i knjige jer se ovaj dan isprepliće i s obilježavanjem obljetnice smrti velikana svjetske književnosti Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa i Josepa Plaa. Samo u jednom danu, na dan sv. Jurja, u Kataloniji se proda toliko ruža koliko stanovnika ima (7,5 milijuna) te 1,64 milijuna knjiga.

Delegacija Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu želi ovu lijepu tradiciju nastaviti i u Hrvatskoj te će se tom prilikom pridružiti ovogodišnjim inicijativama poput Noći knjige i Knjiga svima i svuda, kojima se obilježava Međunarodni dan knjige. Tako će, ispred knjižare Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, partnera Delegacije Katalonije, biti postavljen štand koji promovira poznate katalonske autore poput Mercè Rodorede, Salvadora Espriua i Jaumea Cabréa, te književni noviteti poput Alície KopfTonia Sale ili Rafela Nadala. Kao znak pažnje, svakom kupcu koji kupi knjigu, poklonit će se ruža i torba posebno dizajnirana za taj događaj.

Program Delegacije također uključuje virtualni okrugli stol s katalonskom autoricom Mariom Barbal (dobitnicom počasne nagrade za katalonsku književnost 2021. godine) s devet prevoditelja njezinih književnih djela, koji dolaze iz različitih zemalja, virtualnu raspravu „Što čini Sant Jordi tako posebnim“ na engleskom jeziku s dva inozemna novinara te dva inozemna prodavača knjiga koji su sudjelovali na međunarodnim programima DIPLOCAT-a, a koji su posljednjih godina boravili u Kataloniji na obilježavanju ovog dana. 

Uz navedeno, katalonski studenti sa Sveučilišta u Ljubljani, Beogradu i Zadru, s ciljem preporuke katalonske literature, napravit će video kampanju koja se može pratiti na društvenim mrežama Delegacije
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –