Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.10.2015.

Sebastian Antonio Kukavica i Katica Ivanišević dobitnici nagrade Drago Gervais za 2015.

Književna nagrada Drago Gervais

Antologija pjesništva otoka Krka Ivanišević Katica

Internetski Magazin koji izlazi u sklopu internet stranica Gradske knjižnice Rijeka objavio je nedavno vijest o ovogodišnjim dobitnicima Književne nagrade "Drago Gervais":
 

Književna nagrada "Drago Gervais" jedna je od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, a dodjeljuje ju Grad Rijeka za poticanje književnog stvaralaštva svake dvije godine. Već punih 10 godina Nagrada prelazi lokalne okvire i ima nacionalni značaj te se dodjeljuje u dvije kategorije: nagrada za najbolje neobjavljeno književno djelo neovisno o književnoj vrsti te nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na čakavskom dijalektu u protekle dvije godine.


Ove  godine u kategoriji neobjavljenog književnog djela članovi Prosudbenog povjerenstva (dr.sc. Aleksandar Mijatović, dr.sc. Milorad Stojević, Darija Žilić, Vlado Simcich Vava i Kristijan Vujičić) ocjenjivali su ukupno 68 radova autora s područja cijele Hrvatske.

Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais za 2015. godinu su:

- u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela dobitnik je Sebastian Antonio Kukavica iz Rijeke za zbirku pjesama u prozi pod naslovom "nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe";

- u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika dobitnica je Katica Ivanišević za "Antologiju pjesništva otoka Krka", objavljenu 2014.g. u izdanju Naklade Lukom iz Zagreba.


Sebastian Antonio Kukavica mladi je riječki autor, rođen 1992.g. Kratke priče objavljivao je u književnim časopisima te je objavio dva romana: "Ponoćni zaziv muze" (2012.g. ) i "Prepeličji palindrom" (2013.). Osim književnim radom, bavi se i snimanjem dokumentarnih filmova.

Katica Ivanišević poznata je književna znanstvenica, prva žena rektorica sveučilišta u Hrvatskoj i prva žena predsjednica parlamentarnog doma (Županijskog doma Sabora), rođena  u Omišlju na otoku Krku 1935.g. Autorica je knjiga, brojnih znanstvenih članaka i dobitnica više nagrada, između ostaloga i Nagrade grada Rijeke te županijske nagrade za životno djelo.


U obrazloženju Prosudbeno povjerenstvo ističe da se rukopis "nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe" odlikuje prije svega formalnom i sadržajnom inventivnošću i postavljanjem problema na obje razine. Na formalnoj razini, rukopis istražuje granice između stiha i poezije, te poezije i proze, nastavljajući istraživanja sintaktičkih i grafičkih sredstava u oblikovanju retka kao temeljne jedinice. Takav se poetski postupak prenosi u sadržajni sloj teksta u kojem se javljaju teme kartografije, dodekafonije, poliritmije i apstraktnog slikarstva. Kao što se redak oslobađa ('deteritorijalizira') od rečenice, tako se redom deteritorijaliziraju zemlja od teritorija, zvuk od tona, linija od oblika. Nagrađeni rukopis se,  poetsko-političkim eksperimentom, žanrovskom, tematskom i formalnom hibridnošću, uklapa u tradiciju svjetske i hrvatske pjesme u prozi, ali i slijedi najnovije trendove takozvane teorijske fikcije, kakvu je razvio Reza Negarestani u "Cyclonopedii" (2008).

"Antologija pjesništva otoka Krka" predstavlja sintetski presjek žive tradicije čakavskog pjesništva otoka Krka od 17. stoljeća do suvremenih pjesnika. Među 42 zastupljenih i predstavljenih autora, ima pjesnikinja i pjesnika koji stvaraju na standardu, međutim ocijenjeno je da antologija daje važan uvid upravo u razvoj čakavskog pjesništva na otoku Krku. Antologija predstavlja autorski pothvat prof. emeritus Katice Ivanišević, koji se ne očituje tek u prikupljanju i odabiru pjesničkih djela, već i knjževnopovijesnom, književnokritičkom i književnoteorijskom situiranju i kontekstualiziranju predstavljenih pjesama. Antologija je opremljena biografijom  autorica i autora, ekscerptima iz književnih studija i pogovorom antologičara.  

Svečana dodjela Nagrade održat će se 16. listopada u Gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati, dok će se  književni susreti s nagrađenim autorima održati u Gradskoj knjižnici Rijeka.


Pored dobitnika nagrade, Prosudbeno povjerenstvo posebno je pohvalilo sljedeće radove koji su ušli u uži izbor:

- "Snijeg u magli", autor Ilija Čorić, Pula

- "Tetovirani zmaj na leđima gorostasa", autorica Diana Rosandić Živković, Rijeka

- "Jima nuadie", autor Nedjeljko Franov, Kali

- "Zamalo zauvijek odgođeno", autor Đino Đivanović, Zagreb

– Nagrada Drago Gervais 2015. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –