Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.10.2018.

Šesta Europea počinje susretom s portugalskim autorom Afonsom Cruzom
Održava se
13.10.2018. u 19h

Cvijeće Cruz Afonso
Kokoschkina lutka Cruz Afonso

Šestu godinu zaredom književna Europea u Zagreb dovodi ponajbolje europske pisce. Do sad smještena u Dvorište, Europea je promijenila lokaciju održavanja pa će se prvi ovogodišnji susret održati u subotu, 13. listopada u 19 sat u Književnom klubu Booksa.

Prvi je gost portugalski pisac Afonso Cruz kojeg je domaća publika imala prilike upoznati za gostovanja na Europei u dvorištu 2015. godine kada je predstavljao svoj nagrađivani roman "Kokoschkina lutka" (Naklada Ljevak, 2015) i ubrzo nakon toga, 2016. godine kada je gostovao na FEKP-u.

Ovaj put će predstaviti roman "Cvijeće" nedavno objavljen u izdanju Naklade Ljevak i prijevodu njegovog stalnog prevoditelja Deana Trdaka.

Tema romana "Cvijeće" je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Osim dirljive priče o ljubavi i svojevrsne "psihologije pamćenja", ovaj Afonsa Cruza je i snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima - malih stvari koje ostaju u našem sjećanju. Riječ je o izvrsnom romanu jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

S autorom će razgovarati književnica Ivana Bodrožić i prevoditelj Dean Trdak.

O autoru:

Ilustracija iz Knjige godine, autor: Alfonso Cruz

Knjiga godine Cruz Afonso

Afonso Cruz (1971., Figueira da Foz, Portugal) jedan je od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora. Poznat je kao svestrani umjetnik koji se osim pisanjem izražava i kao ilustrator, režiser animiranih filmova i glazbenik (aktivni je član benda The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele). Prvi roman - satirični i psihodelični triler "A Carne de Deus – Aventuras de Conrado Fortes e Lola Benites" (Božje meso) objavio je 2008. godine a odmah zatim domišljat i zabavan borgesovski roman "Enciclopédia da Estória Universal" (Enciklopedija opće povijesti, 2009.), s kojim je osvojio Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco. U posljednjih devet godina objavio je preko 25 romana, zbirki priča i knjiga za djecu.

Za roman "A Boneca de Kokoschka" (Kokoschkina lutka 2010.) dobio je Nagradu Europske unije za književnost a iste godine njegov roman "Jesus Cristo Bebia Cerveja" osvaja i Nagradu za najbolju domaću knjigu po izboru publike. 2014. godine za roman "Para onde Vão as Guarda-chuvas" osvaja Nagradu za najbolju knjigu proze Portugalskog društva pisaca. Za roman "Cvijeće" (Flores, 2015.) autor je dobio Nagradu Fernando Namora 2016. Njegova "Knjiga godine" (Edicije Božičević, 2017.) odmah je po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –