Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 08.05.2019.

Šesti Festival povijesti Kliofest održava se pod sloganom - Pišem povijest!
Održava se
14.-17.05.2019.

Pišem povijest! – slogan je šestoga Festival povijesti Kliofest koji se održava od 14. do 17. svibnja 2019. u Zagrebu; glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.

Program Kliofesta ove je godine još bogatiji nego prethodnih, donosi sedam okruglih stolova, od kojih su neki vezani uz važne obljetnice: trideset godina od sloma socijalizma u Europi (1989) odnosno od početaka tranzicije u Hrvatskoj (1989/1990), pedeset godina od iskrcavanja čovjeka na Mjesec (1969) te osamdeset godina od postanka Banovine Hrvatske (1939), ali i dva tematska: okrugli stol o postosmanskom nasljeđu u četiri grada u međuraću povezan s međunarodnom izložbom Gradovi u pokretu i Zafranovićevim filmom Duh vremena, koji će biti premijerno prikazan u Hrvatskoj, te okrugli stol o stradanju baštine u povijesti, potaknut nedavnim teškim oštećenjem pariške katedrale Notre-Dame u požaru. 

Zbog povećanog interesa za promociju knjiga, povijesnih tema i projekata uz svakodnevna predavanja bit će održana brojna predstavljanja novih naslova, projekata, radionica, didaktičkih igara.., a tu su i filmske projekcije te Kliotest – povijesni kviz (prijave u tijeku, mjesto održavanja Spunk). Ovako bogat program ove će se godine odvijati na dvije pozornice istovremeno.

Tu su i izložbe –  četiri izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, od kojih izdvajamo izložbu Gradovi u pokretu. Postosmansko nasljeđe: Ankara, Beograd, Istanbul i Sarajevo očima fotoreportera 1920-ih i 1930-ih (autorica: Nataša Mišković). U auli Knjižnice Filozofskog fakulteta bit će postavljena izložba Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija (Društvo Terra banalis autorica koncepta: Nataša Štefanec). U Hrvatskom državnom arhivu izložba je posvećena stotoj godišnjici prijenosa posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana u Hrvatsku, a u Knjižnici Bogdana Ogrizovića Arhivima i digitalizaciji – od mikrofilma do digitalnog arhiva.

Središnje događanje Festivala povijesti i sajma knjiga Kliofest dodjela je nagrada povjesničarima koja se dodjeljue u nekoliko kategorija nazvanih po našim istaknutim povjesničarima. Nagrade će dobitnicima biti uručene u petak, 17. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
Uz stotinjak hrvatskih sudionika, na Kliofestu će sudjelovati i dvadesetak gostiju iz Kanade, Nizozemske, Švicarske, Italije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Češke, Poljske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije

Pedesetak hrvatskih nakladnika i nekoliko stranih izložit će svoje knjige iz povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije... Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene. S autorima koji sudjeluju na festivalu moći ćete popričati i dobiti potpise na njihovim knjigama.

6. Festival povijesti Kliofest otvara se u utorak, 14. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 11 sati (Pozornica i.) i nastavlja se okruglim stolom Osvajanje svemira i tehnološki razvoj u doba Hladnoga rata – pola stoljeća od iskrcavanja čovjeka na Mjesec (1969-2019), na kojem će sudjelovati Dragomir Bondžić, Zvonimir Drvar, Maksim Kamenjecki, Tanja Rudež i moderator, Vedran Duančić.

Organiziraju: Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Udruga Kliofest, 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Društvo za hrvatsku povjesnicu.

Više o programu na stranicama Kliofesta, ili klikom na Program Kliofest.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –