Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 02.01.2010.

SFera

Udruga za znanstvenu fantastiku "SFera" osnovana je u Zagrebu davne 1976. godine, i u to vrijeme to je bilo prvo SF društvo na prostoru bivše Jugoslavije. Osnovni cilj bio je okupljanje  i druženje ljubitelja znanstvene fantastike, fantastike, horora i znanosti općenito, no s vremenom i zahvaljujući veikom entuzijazmu članova, "SFera" je ostvarila mnogo više.

Pokrenuli su godišnju SF konvenciju (SFeraKon) koja već 15 godina okuplja više stotina domaćih i stranih fanova SF-a, osnovali su jedinu žanrovsku književnu nagradu u Hrvatskoj koja se dodijeljuje svake godine u 8 kategorija, osnovali su i opskrbili brojnim domaćim i stranim naslovima knjižnicu SF literature (koja članovima na čitanje nudi više od 2500 knjiga i pregršt časopisa), pokrenuli su časopis ‘Ubiq' i internetsko glasilo ‘Parsek' te su objavili već 14 SFeraKonskih zbirki priča i tako otvorili prostor za afirmaciju brojnim mladim piscima žanrovske literature.

Udruga "SFera" redovito organizira i natječaje za kratku priču, radionice pisanja žanrovske, SF književnosti te organizira književne večeri, predavanja i predstavljanja knjiga znanstveno-fantastičnog i horor žanra, s ciljem promoviranja domaće SF književnosti. Društvo ima svoje prostorije na zagrebačkoj Kajzerici (IV Podbrežje 5) ali zgrada se trenutno obnavlja i do završetka radova (do srpnja 2010.) privremena adresa "SFera" je Aleja pomoraca 17, Siget, Novi Zagreb.

O povijesti "SFere", njenim dosadašnjim aktivnostima i budućim planovima, svim knjigama i časopisima koje su objavili te konvencijama koje su organizirali, informirati se možete na njihovim internetskim stranicama.

sfera.hr

– Povezani sadržaj –

Link • 30.10.2013.

Književni petak

– Pretraži sve članke –