Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.01.2020.

Siniša Matasović vam predstavlja: Žarko Jovanovski
Održava se
27.01.2020. u 18h

Prvo ovogodišnje izdanje književne tribine Siniša Matasović vam predstavlja održava se u ponedjeljak, 27. siječnja s početkom u 18 sati, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak (Rimska ulica 27).

Gost je zagrebački pjesnik i književnik Žarko Jovanovski, a naglasak večeri bit će na predstavljanju njegove najnovije poetske knjige "Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti", objavljene 2019. godine pri Edicijama Božičević. Uz Matasovića i Jovanovskog, o knjizi će govoriti i urednik Josip Ivanović. 

O autoru:

Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti Jovanovski Žarko

Žarko Jovanovski (Zagreb, 1966.), diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1995./96. boravio u Njemačkoj kao gost-student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi profesora Tony Cragga. Izlagao na grupnim i samostalnim izložbama. 1994. godine dobitnik specijalne nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću.

Objavio deset knjiga poezije te zbirku kratkih pripovijesti "Priče o Lenjinu i Staljinu", koja je 2019. prevedena na ukrajinski jezik. Zastupljen u antologiji suvremene hrvatske ironične poezije "Hrvatski pjesnički huligani", objavljene 2018. godine u Ukrajini od tamošnjeg nakladnika Ljuta sprava i nominirane iste godine u finalni izbor za najbolju poetsku knjigu u Ukrajini. Objavljivao literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor strip albuma "Mrakci". 

Prema njegovu životu HRT je snimio dokumentarac ''Neuspješan skroz''. Frontmen brojnih bivših punk-rock bendova: ElectricŽare, Abnormalan..., kao i šansonjerskog dueta DuoList sa Sašom Vrbatom. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Žarko Jovanovski

Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti

  • Edicije Božičević 03/2019.
  • 76 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953867

Zbirka pjesama 'Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti' deveta je knjiga poezije zagrebačkog underground pjesnika, slam izvođača, prozaika, kantautora, grafičara i strip-crtača Žarka Jovanovskog. U njoj autor sublimira sav bijes očit u prethodnim zbirkama u koncizan niz poetski potentnih pjesama kojima iskazuje pomirenje sa svijetom, istovremeno ga odbijajući.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –