Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.11.2015.

Sjećanja Krležinih suvremenika : Marija Ujević Galetović
Održava se
19.11.2015. u 18h

Program "Sjećanja Krležinih suvremenika" u kojem sudjeluje Marija Ujević Galetović održat će se u četvrtak, 19. studenog u 18 sati u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže u Zagrebu (Gvozd 23). S velikom umjetnicom o Krleži izbliza razgovara Goran Matović, voditelj Centra Miroslav Krleža.

Nakon "Sjećanja Krležinih suvremenika" koja su priredili Predrag Matvejević, Velimir Visković, Bora Ćosić i Željko Senečić memorijski niz nastavlja se s Marijom Ujević Galetović, koja se u autentičnom prostoru Krležinog doma sjeća konkretnih susreta s velikim piscem i svjedoči o Krleži kojeg je upoznala 1950. u Klubu književnika na zabavi povodom osnutka Leksikografskog zavoda.

U svojim zapisima Marija Ujević Galetović savršeno precizno portretira Krležu. Krleža u slici, riječi i skulpturi Marije Ujević Galetović na poseban je način živ i privlačan. Marija Ujević govorit će o duhovnoj klimi Zagreba i kulturnom krugu u kome je Krleža bio alfa i omega, o buketima koje je slao njezinoj majci, suradnji s njezinim ocem Matom Ujevićem s kojim je osnovao Leksikografski zavod, o Krleži kojeg su prijatelji zvali Fritz, a neprijatelji Glembay... Marija Ujević Galetović trajno je zaokupljena pitanjem: Tko je Miroslav Krleža? Krleža je osoba različitih lica, pa ga Marija Ujević Galetović portretira na različite načine.

Program se filmski snima kao trajni dokument o Krleži i njegovim suvremenicima. Krleža pripada prošlosti, ali i budućnosti. On je most što veže svjetove i vremena, pa kao takav može biti orijentir, mjera i kriterij našeg trajanja na ovom prostoru (Goran Matović).

Nakon Marije Ujević Galetović u programu "Sjećanja Krležinih suvremenika" sudjeluju: Branislav Glumac, Zlatko Bourek, Georgij Paro, Ivo Štivičić, Rade Šerbedžija, Mani Gotovac, Irena Vrkljan, Neva Rošić, Latica Ivanišević, Mira Stupica, Josip Vaništa, Stanko Lasić, Boro Krivokapić, Igor Mandić, Nikica Petrak, Antun Vrdoljak, Josip Šentija, Edo Galić...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –