Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.12.2016.

Skup u povodu 70. obljetnice rođenja Daše Drndić
Održava se
13.12.2016. u 10:30h

Daša Drndić, foto: Jakob Goldstein

Skup u povodu 70. obljetnice rođenja Daše Drndić održat će se u organizaciji i prostoru Hrvatskog društva pisaca, u utorak 13. prosinca u 10,30 sati (Basaričekova 24, Zagreb).

Na skupu sudjeluju:

Velimir Visković: Uvodna riječ
Andrea Zlatar: Ironijski postupci
Dubravka Bogutovac: Rani romani Daše Drndić
Marina Protrka Štimec: Povijest: arhiv, trauma, iskupljenje. Historijska metafikcija Daše Drndić
Anera Ryznar: Stilski rukopis Daše Drndić
Nadežda Čačinović: Kritički pogled Daše Drndić
Jagna Pogačnik: Moja čitanja Dašinih knjiga. Kronologija
Biljana Romić: Kratki izlet u Kanadu
Gordana Crnković: Andreas Ban, c’est moi?
Roman EEG : od rodne travestije do uznemirujućih istina
Vedrana Martinović: Davorije Daše Drndić
Seid Serdarević: Prepletanje dokumentarnosti i fikcionalnosti

O autorici:

Sonnenschein Drndić Daša

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrightova stipendistica boravila je na Southern Illinois University, a potom i studirala na Case Western Reserve University. Radila je kao urednica u izdavačkoj kući "Vuk Karadžić", kao profesorica engleskog jezika na Narodnom univerzitetu "Đuro Salaj" i urednica-dramaturginja na Radio-televiziji Beograd. Doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci gdje je na Odsjeku za anglistiku predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje. Objavljuje prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode u časopisima i književnim listovima te igrane i dokumentarne radiodrame.

Dosad objavljena prozna djela: Put do subote (1982.), Kamen s neba (1984.), Marija Częstohowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu (1997.), Canzone di guerra (1998.), Totenwande (2000.), Doppelgänger (2002.), Leica format (2003.), After Eight (2005.), Feministički rukopis ili politička parabola (2006.), Sonnenschein (2007.), April u Berlinu (2009.), Belladonna (2012.) i EEG (2016.).

Roman Sonnenschein osvojio je 2007. godine nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i nagradu Kiklop za prozno djelo godine. Dobitnik je nagrade Independent za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitatelja (Independent Foreign Fiction READERS Prize) za 2013. godinu. Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart 2014. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –