Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 06.03.2013.

Slikovnice Pike Vončine i Andreje Petrlik Huseinović među najboljima na svijetu

Autorska slikovnica Pike Vončine "Emilijina vrlo neobična pustolovina" (Mala zvona, 2012.) i autorska slikovnica Andreje Petrlik Huseinović "Ljubav" (Kašmir promet, 2013.), uvrštene su u godišnji izbor najkvalitetnijih knjiga za djecu što ga svake godine objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu.

Knjige će biti izložena na Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni, u selekciji od 250 knjiga iz cijeloga svijeta, na štandu Internationale Jugendbibliothek, od 25. do 28. ožujka 2013., te uz recenziju, uvrštene u katalog "The White Ravens 2013".

Slikovnica Andreje Petrlik Huseinović "Ljubav" nagrađena je nagradom KIKLOP - za najbolju slikovnicu 2012. godine, te pohvalom nagrade “Grigor Vitez”. Slikovnica je objavljena i u Sloveniji, Založba Karantanija, Ljubljana 2012.

Njezine autorske slikovnice postigle su velike uspjehe, nagrađene su Grand Prix-om u Japanu, Zlatnom plaketom na Bijenalu u Bratislavu, domaćim nagradama “Grigor Vitez”, “Ovca u kutiji” i “Kiklop”, uvrštene u najbolje strane knjige za djecu, a dio originalnih ilustracija otkupio je japanski Chihiro Art Museum za svoju međunarodnu zbirku i prevedene na brojne svjetske jezike.

Pika Vončina je nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu ilustrirala gotovo četrdeset knijga za djecu. Ilustrira također i školske udžbenike, te redovito objavljuje ilustracije u časopisima. Kao scenografkinja i autorica plakata i programskih knjižica surađuje s kazalištem Mala scena u Zagrebu. Svojim je radovima sudjelovala na Biennalu ilustracija u Bratislavi 1995, 1997, 1999, 2001. i 2003. godine, u selekciji BIB-a u Japanu 1998. i 2000. godine, te na izložbi Docet u Bologni 2003. Za ilustracije knjige Ivane Brlić Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića dobila" je 1999. nagradu "Grigor Vitez", a za isti je naslov izabrana i na Časnu listu IBBY-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –