Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.06.2020.

Slobodan Šnajder dobitnik nagrade Višnja Machiedo 2019.

Slobodan Šnajder (foto: Iva Perković)

Književna nagrada Višnja Machiedo Hrvatskoga P.E.N. centra za 2019. godinu, koja se dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo nastalo na hrvatskom jeziku i u hrvatskoj produkciji, dodijeljena je Slobodanu Šnajderu za knjigu "Umrijeti u Hrvatskoj" u izdanju Frakture.

Žiri u sastavu Mladen Machiedo, Tomica Bajsić, Nadežda Čačinović, Tonko Maroević i Sibila Petlevski Šnajderovu knjigu ocijenio je "knjigom snažnoga osobnog uloga i uvjerljiva načina svjedočenja, ispisanom živim, iskustveno pokrivenim rečenicama".

"U toj je knjizi pet ovećih eseja različita usmjerenja i karaktera, ali svi su intimno i prisno vezani uz življenje i djelovanje samog autora, te predstavljaju gotovo organski produžetak njegova dramskog i prozno-romanesknog opusa, a opet imaju dovoljnu autonomiju raspravljanja i promišljanja povodom konkretnih ljudi i prilika, drugih knjiga i pisaca."

Na natječaj za nagradu Višnja Machiedo, namijenjenu afirmiranju književne esejistike, ove je godine pristiglo 18 knjiga. Nagrada je dodijeljena u Zagrebu, 26. lipnja 2020. godine.

Slobodan Šnajder

Umrijeti u Hrvatskoj : Pet eseja

  • Fraktura 03/2019.
  • 184 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581293
  • Cijena 139.00 kn

Memoarska proza 'Umrijeti u Hrvatskoj' jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pisaca i intelektualaca Slobodana Šnajdera u pet eseja progovara ne samo o Hrvatskoj danas i jučer već i o samome Šnajderu, o njegovu odnosu prema ocu i majci, prijateljima, književnosti i, naravno, o pisanju njegova nagrađivanog i prevođenog romana 'Doba mjedi'.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –