Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.03.2019.

Splitska Bookvica predstavlja Književnu grupu 90+
Održava se
14.03.2019. u 20:30h

Netko podvikne, djeca odrastu Književna grupa 90+

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica publici će se predstaviti četvero (od ukupno šest) mladih autora – Lara Mitraković, Martin Majcenović, Josip Razum i Vigor Vukotić – pripadnika Književne grupe 90+ čiji su pjesnički i prozni radovi sabrani u knjizi "Netko podvikne, djeca odrastu" (Fraktura, 2018.).

Iz pogovora knjizi:
Poeziju Lare Mitraković, Eme Pavlović, Vigora Vukotića i Lane Bojanić odlikuju snažna metaforičnost koja izlazi iz zanimljivoga spoja urbanog i mediteranskog, otočkog pogleda na svijet, direktnost u izrazu i moćne poante. A melankoličnost je izazvana osjećajem generacijske bespomoćnosti i zarobljenosti u svijetu bez prave ideje, pa lirski subjekti bezizlazno lutaju vlakovima, biciklima, pješice u potrazi za ljubavlju i smislom. Prozni autori Književne grupe 90+ Martin Majcenović, Lana Bojanić i Josip Razum, slično kao i u poeziji koju pišu članovi grupe, heterogeni su, s jednom nogom u sjećanju na djetinjstvo, često ne baš idilično, a drugom u jednako neizvjesnoj budućnosti. Junaci ovih proza nisu prošli posttranziciju, oni su se u njoj rodili. Oni žive sadašnjost natopljenu slomom neoliberalnog modela, oni su u traganju prije svega za sobom u svijetu koji se okreće bezglavo poput pokvarena kompasa.

Prema riječima urednika Seida Serdarevića: „Oni su tu, oni su književnost kakva danas jest i kakva će sutra biti“. Stoga ih treba doći poslušati i pročitati ono što pišu. A netko će iz publike, kao i svaki put u nagradnoj igri, dobiti knjigu na dar.

Bookvica će se održati u četvrtak, 14. ožujka s početkom u 20,30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II). Voditeljica je Patricija Horvat.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –