Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.03.2020.

Splitska Bookvica : Igor Rajki
Održava se
12.03.2020. u 20:30h

Književni program Bookvica, koji se održava u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), ovog četvrtka, 12. ožujka s početkom u 20,30 ugošćuje višestruko nagrađivanog autora romana, kratkih proza, drama, eseja te knjiga za djecu i mladež Igora Rajkija, kojeg publika i kritika već dugi niz godina prepoznaje i cijeni kao jednog od naših najoriginalnijih i najsamosvojnijih književnika.

Autor će publici predstaviti svoj najnoviji roman "Drhtajništvo" (Hena com, 2019.), u kojem su likovi pisac, lektor, fontolog, dijalogičar, ali je – kao i u većini Rajkijevih djela – glavni junak (nadjunak) hrvatski jezik, koji nije samo sredstvo, nego i neobično živ organizam što se razvija do neslućenih razmjera.

U razgovoru koji će s autorom voditi voditeljica Bookvice Patricija Horvat bit će, osim o samom romanu, riječi i o autorovoj fasciniranosti hrvatskim jezikom, o zanimljivim istraživanjima o povijesti slavenskih jezika, o metaforama i jezičnim kovanicama, o tišini i zvukovima, o stvarnosti i eskapizmu, kao i o položaju umjetnika u našem društvu. Publika je pozvana saznati tko i zašto u „Drhtajništvu“ drhti, tko i što taji, a čitanjem ulomaka iz romana imat će priliku otkriti zašto "svi pisci pišu na jedan način, a Igor Rajki na drugi".

Kao i uvijek, najsretnijeg posjetitelja ili posjetiteljicu čeka dar – ovoga puta to će biti roman „Drhtajništvo“.

Igor Rajki

Drhtajništvo

  • Hena com 12/2019.
  • 212 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592733

Kad bi nadljudi postojali, mnogi bi od njih prije ili kasnije osvanuli u književnosti kao glavni junaci. U romanu 'Drhtajništvo' Igora Rajkija nema nadljudi, ali postoji jedan nadjunak, junak nad svim drugim junacima – a to je jezik. Ovdje on nije alat za opisivanje svijeta, nego neobično živ organizam koji drugima, više ili manje ljubazno, ustupa mjesto u tekstu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –