Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.03.2015.

Stihovnica Siska posvećena Svjetskom danu poezije
Održava se
21.03.2015. u 19h

Stihovnica Siska posvećena Svjetskom danu poezije održat će se 21. ožujka s početkom u 19 sati u Matici hrvatskoj Sisak (Rimska 9). Na taj će način Matica hrvatska Sisak obilježiti "praznik" poezije koji se obilježava s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, podučavanja i objavljivanja poezije diljem svijeta.

Kao posebna gošća večeri predstavit će se mlada ukrajinska pjesnikinja Daria Lisenko. Zatim će, po dobrom starom običaju, svoje stihove moći govoriti i svi drugi zainteresirani pjesnici.

Daria Lisenko rođena je 16. svibnja 1992. godine u Kijivu. Živjela je i školovala se u više gradova: Zagreb, Kijev, Beograd. 2009. godine upisuje studij njemačkog i engleskog jezika na Sveučilištu Taras Ševčenko u Kijivu, gdje i završava preddiplomski studij 2013. godine. Iste godine upisuje diplomski studij germanistike i povijesti umjetnosti na filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Sa svega petnaest godina ilustrirala je knjigu za djecu svjetski poznatog ukrajinskog pisca Andrija Kurkova Bajka o čupavosti. 2012. godine naslikala je ilustracije za ukrajinsko izdanje poeme Lewisa Carolla Lov na Snarka. Osim što se bavi slikanjem, zanima se za glumu, a također piše poeziju i prozu na ukrajinskom i hrvatskom jeziku. 2010. godine objavila je dvije priče u antologiji Snovi ukrajinskih pisaca. 2002. godine u koautorstvu s ocem objavila je knjigu dječjih pjesama na hrvatskom jeziku ''Gle, ide svašta!''. A 2014. godine u Zagrebu je izašlo drugo, nadopunjeno izdanje te iste zbirke.

Moderator Stihovnice je Siniša Matasović.

Svjetski dan poezije (World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine. Poezija doprinosi kreativnoj raznolikosti, propituje iznova naše korištenje riječi, naš način percepcije i razumijevanja svijeta. Poetski jezik je dijalog među kulturama. Svjetski dan poezije poziv je na razmišljanje o snazi jezika i našoj osobnoj kreativnosti. To je ujedno i prvi dan proljeća i rođendana hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –