Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.03.2018.

Predstavljanje knjige 'Vidi, poezija!' i čitanje hrvatskih pjesnika na Svjetski dan poezije
Održava se
21.03.2018. u 18:30h

Vidi, poezija!

Vidi, poezija! Bajsić Tomica, Kirin Miroslav, Šodan Damir

Na Svjetski dan poezije (21. ožujka)  Hrvatski P.E.N. centar poziva na predstavljanje knjige "Vidi, poezija!" i čitanje hrvatskih pjesnika koje će se održati 21. ožujka u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović" (Preradovićeva 5, Zagreb).
 
Sudjeluju:

Fikret Cacan, Lana Derkač, Monika Herceg, Marina Katinić, Sanja Lovrenčić, Zvonko Maković, Lara Mitraković, Sibila Petlevski, Evelina Rudan, Davor Šalat , Ivan Šamija i Vigor Vukotić.

90 pjesama po izboru pjesnika i prevoditelja u PEN-ovoj biblioteci Glasovi svijeta putna su torba poezije, ili ruksak koji istovremeno služi i kao uzglavlje. Pregršt je to prevedenih i izabranih pjesama iz PEN-ovog programa Kultura susreta, prevoditeljskih radionica, programa Pjesnici prevode pjesnike i raznovrsnih aktivnosti PEN-a poput solidarnosti s izbjeglicama ili zatvorenim pjesnicima u svijetu, u obranu slobode izražavanja i promoviranja književnosti. Neke od pjesama objavljene su u časopisima, na radiju i u antologijama. Mnoge, još neobjavljene pjesme, dolaze iz prašnjavih ladica pjesnika koji prevođenje poezije poimaju kao autorski rad kojim šire i horizonte svoje poetike.

Ovaj izbor je lišen kategorizacije, teorije i bibliografije i bilješki o autorima, koje su lako dostupne jer zastupljeni pjesnici svaki na svoj način pripadaju mapi poezije svijeta. 90 pjesama u izravnom su dijalogu s čitateljem, poput niza ispremiješanih karata od kojih nam se svaka otkriva kao korak u nepoznato.

Čitajmo, kako bi vidjeli da se poezija može živjeti, i da poezija može otvoriti novostvorena neba, kao u pjesmi Joséa Emilija Pachecoa, "Svitanje u Buenos Airesu":


Svjetlost probija nebesku plavet
Dan se dani nad Plazom San Martín
U svakom cvijetu iverje neba

Vidi, poezija! = Look, poetry : izbor iz suvremene poezije 90 pjesnika za 90 godina PEN-A

  • Hrvatski P.E.N. centar 03/2018.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789536579327
  • Cijena 100.00 kn

'Vidi, poezija!' knjiga je u izdanju PEN-ove biblioteke Glasovi svijeta. Devedeset pjesama za devedesetu godišnjicu Hrvatskog PEN-a po izboru pjesnika i prevoditelja u PEN-ovoj biblioteci Glasovi svijeta putna su torba poezije, ili ruksak koji istovremeno služi i kao uzglavlje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –