Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.05.2013.

Strip-tease Matka Vladanovića : Nedeljko Dragić
Održava se
21.05.2013.

Tribina Strip-tease Matka Vladanovića ugostit će Nedeljka Dragića, našeg čuvenog crtača, autora Zagija, maskote Univerzijade '87 i animiranog filma Tup tup koji je početkom 70-tih godina bio nominiran za Oscara.

Nedeljko Dragić stripu je navraćao rijetko. Njegova prva ljubav bila je i ostala animacija. Kad se pedesetih godina prošlog stoljeća uputio na studij prava nitko, pa ni Dragić sam, nije mogao pretpostaviti kako će dvadesetak godina kasnije njegov crtani film Tup-tup biti nominiran za Oscara i kako će iz njegove rukom nastati Zagi maskota Univerzijade u Zagrebu. Crtački je talent otkrio tijekom studija i to ga je odvelo u smjeru stripa i animacije. Pravne zavrzlame ostavio je drugima.

U šezdesetak godina stvaralačke karijere Dragićevo se ime pojavljivalo u raznim ulogama. Radio je kao karikaturist, kopist, kolorist, fazer, glavni crtač, scenograf, pomoćni animator, animator, scenarist i stripaš. Početkom sedamdesetih u Večernjem listu Dragić kreće s objavljivanjem svog modernističkog anti-stripa Tupko kojim najavljuje novu generaciju hrvatskih stripaša i novu poetičku paradigmu hrvatskoga stripa. 

Na svibanjskom izdanju tribine Strip-tease Matka Vladanovića, u utorak 21. svibnja u 19 sati u Booksi, posjetitelji će imati priliku vidjeti pregled višedesetljetnog crtačkog života Nedeljka Dragića, nakon čega će uslijediti dodjela nagrade Andrija Maurović za životno djelo za izniman doprinos u području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa Art 9.

Tribinu vodi i uređuje Matko Vladanović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –