Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.09.2014.

Stručni skup povodom 10. obljetnice arhiviranja weba u Hrvatskoj
Održava se
26.09.2014.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira skup u povodu 10 godina arhiviranja weba u Hrvatskoj (projekta HAW). Na skupu će se govoriti o praksi i iskustvima arhiviranja weba u Hrvatskoj, načinima prikupljanja, obrade i čuvanja građe s interneta u Hrvatskoj i svijetu.

Svečano otvaranje stručnog skupa održat će se u petak 26. rujna u 10 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Hrvatski arhiv weba zbirka je odabranih sadržaja preuzetih s interneta i pohranjenih na računalnom poslužitelju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Njegova je svrha preuzimanje i trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnice u Zagrebu, u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce),  2004. upustila se u eksperimentalno područje  prikupljanja i spremanja sadržaja s weba. Program arhiviranja započeo je uspostavom Sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka mrežnih publikacija.

Hrvatski arhiv weba s posebnom pažnjom prikuplja  sadržaje koji postoje samo na internetu i koji dokumentiraju sadašnji društveni trenutak, društvene trendove, popularna zbivanja, važne sportske, političke, kulturne i druge događaje. Od  2011. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu jednom godišnje pobire  sve javno dostupne sadržaje na nacionalnoj domeni (.hr). Prateći svjetske trendove, provode se i arhiviranja sadržaja koji se odnose na posebnu temu ili događaj od općeg nacionalnog  značaja kao što su parlamentarni izbori, predsjednički izbori, ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, povijesni i sportski događaji,  prirodne katastrofe kao što su ovogodišnje poplave.

Specifičnost Hrvatskog arhiva weba je da omogućuje javno korištenje (otvoreni pristup)  pohranjenim sadržajima. Oni su namijenjeni svima, a posebno mogu biti zanimljivi u povijesnom kontekstu kao nezaobilazan izvor podataka za različita istraživanja.

Program skupa!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –