Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.09.2014.

Subota, nedjelja i ponedjeljak na Festivalu svjetske književnosti
Održava se
06.09.2014.

U sljedeća tri dana na Festivalu svjetske književnosti predstavit će se kanadski pisac Patrick deWitt, srpski Teofil Pančić i španjolska spisateljica María Dueñas. U programu panel-diskusija očekuju vas razgovori o temama "Građanski rat i književnost, krivnja i pravda", "Western danas" i "Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom".

Program:

Subota, 6.9.2014.

Tribina Razotkrivanje: Patrick deWitt

19.00 kino Europa, dvorana Müller

Povod gostovanju kanadskog pisca Patricka deWitta njegov je roman "Braća Sisters" (Fraktura, 2013.) vestern čija se radnja odvija 1851. godine na divljem zapadu. Roman je ušao uži izbor nagrade Man Booker, a svome autoru donio svjetsku slavu i prepoznatljivost, nagrade i prijevode.

Patricka deWitta i Braću Sisters ugostit će Roman Simić Bodrožić.

Građanski rat i književnost, krivnja i pravda

Festivalska subota završava panel-diskusijom na temu "Građanski rat i književnost, krivnja i pravda" na kojoj sudjeluju Javier Cercas, Bora Ćosić i Vlaho Bogišić. Diskusiju koja počinje u 21 sat u kinu Europa (dvorana Müller), moderira Seid Serdarević.


Nedjelja, 7.9.2014.

Tribina Razotkrivanje: Teofil Pančić

Tribina Razotkrivanje s početkom u 19 sati predstavit će srpskog pisca, novinara, analitičara, kritičara Teofila Pančića (Skoplje, 1965.). Teofil Pančić piše kolumne i književne kritik za beogradski tjednik Vreme. Kritičke i analitičke tekstove objavljivao je u nizu listova i časopisa iz Srbije i s područja bivše Jugoslavije, kao i u publikacijama iz SAD, Rusije i više evropskih zemalja. Dobitnik je novinske nagrade Jug Grizelj 1999. godine. Živi u Zemunu i Novom Sadu.

Kod nas su objavljene njegove knjige "Famoznih 400 kilometara" (V.B.Z., 2007..), "Aleja Viktora Bubnja" (Naklada Ljevak, 2013) i "Gost iz galaksije" (Hena com, 2014.). U autobiografska knjizi "Aleja Viktora Bubnja" između ostalog, opisuje i godine svog odrastanja u  Zagrebu.

Western danas

Festivalska nedjelja završava panel-diskusijom na temu "Western danas" na kojoj će sudjelovati Patrick deWitt, Ante Tomić i Rajko Grlić. Moderatorica je Mima Simić, početak u 21 sat, kino Europa, dvorana Müller.


Ponedjeljak, 8.9.2014.

Pisac i njegov čitatelj: Bora Ćosić i Branko Čegec

U ponedjeljak, 8. rujna s početkom u 17 sati festivalski program otvaraju Bora Ćosić i Branko Čegec. Program se održava u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a tribinu Pisac i njegov čitatelj, moderira Lina Muzur.

Razotkrivanje: María Dueñas

S početkom u 19 sati u kinu Europa, dvoranu Müller ispunit će Vrijeme između krojenja španjolske spisateljice Maríe Dueñas. Rođena 1964. u Puertollanu, doktorirala je englesku filologiju i radi kao profesorica na Sveučilištu u Muriciji. Svojim prvim romanom "Vrijeme između krojenja", objavljenim 2009., privukla je pozornost čitatelja i postigla uspjeh kod kritike, a roman je preveden na više od dvadeset jezika. Uspjeh je ponovila drugim romanom "Misión Olvido" iz 2012. Oba romana dobila su nekoliko književnih nagrada.

S Maríom Dueñas razgovarat će Milana Vuković Runjić.

Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom

Festivalski ponedjeljak završava panel-diskusijom "Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom" na kojoj će sudjelovati Darko Dukovski, Branko Kukić, Muharem Bazdulj i Dragutin Lučić Luce. Diskusiju moderira Boris Munjin.

Program se ostvaruje u suradnji sa Sa(n)jam knjige u Istri, početak u 21 sat, kino Europa, dvorana Müller.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –