Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.05.2021.

Susret s francuskim strip autorom Cyrilom Pedrosom
Održava se
20.05.2021. u 16:30h

Francuski strip autor Cyril Pedrosa boravi u Hrvatskoj od 19. do 26. svibnja 2021. kao gost Hrvatskog PEN-a i Francuskog instituta u Zagrebu. 

U četvrtak 20. svibnja u 16,30 u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu čitatelji se mogu susresti s autorom strip albuma Portugal, Ekvinociji i Zlatno doba.

Uz autora sudjeluju predsjednik PEN-a Tomica Bajsić, direktor festivala stripa u Angoulêmeu Samuel Lévêque, prevoditeljica Željka Somun i nakladnik Marko Šunjić ispred Fibre, Pedrosina izdavača u Hrvatskoj. 

Tribina će biti dostupna i na Youtube kanalu Hrvatskog PEN-a.

Od 3. do 30. svibnja 2021. otvorena je izložba u Francuskom institutu u Hrvatskoj s originalnim tablama stripa L’âge d’or (Zlatno doba), Cyrila Pedrose i Roxanne Monteil.

Ova izložba predstavlja izbor originalnih tabla drugog sveska epskog grafičkog romana L’âge d’or (Zlatno doba), koji su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil, a nacrtao Cyril Pedrosa. Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter. Cjelovitu priču objavit će na hrvatskom jeziku naklada Fibra.

– L’âge d'or — Dans l’atelier de Cyril Pedrosa –

Cyril Pedrosa studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima Zvonar crkve Notre-Dame i Herkul. Nakon sastanka sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući Autobio, humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine i Portugal, koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine. Ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagradu Le Point de la BD, Svjetsku nagradu Bédélys, Nagradu knjižničara stripa, Nagradu publike na festivalu u Angoulêmeu... Nakon toga nastaju djela Les Équinoxes (Ravnodnevnice) 2014. i L’âge d’or (Zlatno doba) 2018., koje su jednoglasno pozdravili čitatelji i kritičari.

Cyril Pedrosa prvi je francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. centra.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici: otvorenju vlastite izložbe i radionici crtanja za sve razine u Francuskom institutu, masterclassu sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, regionalnom seminaru edukacije za knjižničare, susretu s publikom u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u organizaciji Hrvatskog PEN-a, potpisivanju knjiga u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –