Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 16.02.2006.

Svečana dodjela Nagrade Grigor Vitez 2005.
Održava se
24.02.2006.

U petak 24. veljače 2006. godine u 19,00 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Trg kralja Tomislava 19. održati će se svečana dodjela Nagrade "Grigor Vitez" za 2005. godinu za najuspješnija literarna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu stvaralaca koji žive i djeluju na tlu Hrvatske. Ove će godine "Ptica" odletjeti u ruke Darku Macanu, Marseli Hajdinjak-Kreč i Vjekoslavu Voji Radoičiću.

Nagrada "Grigor Vitez" je godišnja nagrada koja se već 39 godina dodjeljuje za najuspješnija literarna i likovna ostvarenja u knjigama i slikovnicama za djecu. Za knjige i slikovnice, objavljene tijekom 2005. godine pripala je sljedećim autorima:

DARKU MACANU
za knjigu "Žuta minuta : Rock' n' roll bajka", Umjetnička organizacija - Autorska kuća, Zagreb 2005.

MARSELI HAJDINJAK - KREČ
za ilustracije u slikovnici: "Vodenjak i stara kruška", Želimira Hercigonje, Naklada Haid, Zagreb 2005.

VJEKOSLAVU VOJI RADOIČIĆU
za ilustracije u slikovnicama: "Bajkoviti igrokazi" i "Morski igrokazi", Ludwiga Bauera, Golden marketing - Tehnička knjiga, Zagreb 2005.

Uz Nagrade dodjeljuju se i POHVALE NAGRADE GRIGOR VITEZ, i to:
: Maloj glagoljskoj akademiji "Juri Žakan", Roč, za afirmiranje i očuvanje kulturne baštine i zavičajne pismenosti u slikovnici i knjizi za djecu.
: Manueli Vladić - Maštruko za vrhunski grafički dizajn u ediciji Dobar dan, gospodine Andersen, Mozaik knjiga, Zagreb.
: Golden marketingu - Tehničkoj knjizi, Zagreb, za kvalitetno oblikovanje slikovnica i knjiga za djecu.
: Nakladi HAID, Zagreb, za kvalitetno oblikovanje slikovnica za djecu
: Umjetničkoj organizaciji - Autorskoj kući, Zagreb, za kvalitetnu književnu produkciju knjiga i autora za djecu i mladež.

Odluku su donijeli članovi Stručnog Povjerenstva za dodjelu Nagrade za 2005.: Ivan Vitez, ilustrator i likovni umjetnik/predsjednik Povjerenstva, Maja Matković, novinarka/dopredsjednica, Sanja Pilić, književnica, Branko Vujanović, likovni umjetnik, Zvonko Todorovski, književnik i Snježana Krpes, prof.komparatist /tajnica Povjerenstva nakon što su pregledali i ocijenili 55 knjigu i slikovnicu od 37 autora književnih tekstova i 29 ilustratora, koje je za Nagradu kandidirao 21 nakladnik iz Republike Hrvatske.

Nagrada “Grigor Vitez” osnovana je i po prvi put dodijeljena 1967. Osnivač nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske, koji od početka dobiva novčanu potporu od Ministarstva kulture RH. Od 2002. Nagradu novčano podupiru i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a od 2006. i Zagrebačko kazalište lutaka.
Dodijeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – akademske slikarice Ksenije Kantoci. U 39 godina postojanja, Nagradu su dobila 46 književnika za tekstove te 28 likovnih umjetnika za ilustracije za više od sto knjiga za djecu i mlade.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –