Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.05.2018.

Svečano otvorenje i program 1. dana Festivala povijesti Kliofest 2018.
Održava se
08.05.2018. u 11h

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Otvorenje petog po redu Festivala povijesti i sajama knjiga Kliofest 2018. održat će se u utorak 8. svibnja u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 

Prisutne će pozdraviti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Tatijana Petrić, a Festival će otvoriti Damir Agičić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti. U popratnom glazbenom programu nastupaju Ana Filipčić i Ružica Gačić koje će izvesti nekoliko starozagrebačkih pjesama. Za posjetitelje je priređena i povijesna modna revija koju su osmislile i priredile Marta Agičić i Vlatka Filipčić Maligec.

Ovogodišnji Kliofest kroz četiri dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova vezanih uz žive i intrigantne povijesne teme, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga veznih uz povijesnu tematiku. Odmah po otvorenju, u 12 sati održat će se Okrugli stol "Studentsko proljeće 1968. – pedeset godina kasnije". U razgovoru će sudjelovati Rajko Grlić i Žarko Puhovski, a moderator je Hrvoje Klasić.

Program se nastavlja u 14 sati Okruglim stolom "Titovo „ne“ Staljinu ili Staljinovo „ne“ Titu? / Sedamdeset godina od sukoba Tita sa Staljinom", u kojem će sudjelovati Husnija Kamberović, Jan Pelikán, Tvrtko Jakovina i Ondřej Vojtěchovsky, a moderator je Martin Previšić.
 
Predstavljanje Udruženja za modernu historiju iz Sarajeva, koje će predstaviti Husnija Kamberović i Damir Agičić, održat će se od 15.30 do 16.15 sati.

Od 16.15 sati na programu je tribina "Prilozi o hrvatskoj i jugoslavenskoj povijesti u češkoj historiografiji", na kojoj će sudjelovati Jan Pelikán, Boris Mosković, Milan Sovilj, Václav Štěpánek, Ondřej Vojtechovsky i Ondřej Žíla. Tribinu moderira Damir Agičić.

Hrvatska povijest od 550. do 1100. Budak Neven

Predstavljanje knjige Nevena Budaka "Hrvatska povijest od 550. do 1100." (Leykam international, 2018), održat će se s početkom u 17.15 sati. U knjizi se posebna pažnja posvećuje razdoblju tzv. mračnih stoljeća (7.-8.), stvaranju i širenju hrvatskog etničkog identiteta, formiranju političke vlasti Hrvata i njihovom pokrštavanju, društvenom razvitku, crkvenoj organizaciji i kulturi kao iskazu i pokretaču društvenih odnosa. Knjigu će uz autora predstaviti Tin Turković i Trpimir Vedriš.

Program u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici završava Okruglim stolom "Braća Antun i Stjepan Radić u hrvatskoj povijesti i kulturi" koji će se održati s početkom u 18 sati. U razgovoru će sudjelovati Ivica Ćosić Bukvin, Jadranka Grbić, Tihana Petrović Leš i Ivica Šute. Razgovor moderiraju Suzana Leček i Hrvoje Petrić.


Program Klifesta se nastavlja u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u kojoj će se održati predstavljanje knjige Tatjane Šarić "U vrtlogu komunizma. Mladi Hrvatske 1945.-1954.", u izdanju Hrvatskog državnog arhiva. O knjizi će govoriti Tatjana Šarić, Ivo Goldstein, Melina Lučić i Josip Mihaljević.

U 20 sati održat će se predstavljanje knjige Čedomira Višnjića "Vreme sporta i razonode. Titina Hrvatska i njeni Srbi, 1951.-1971.", u izdanju Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Knjigu će uz autora predstaviti Momčilo Đorgović i Milorad Pupovac.

Program prvog dana Festivala povijesti Kliofest 2018. završava predavanjem Magdalene Najbar-Agičić u povodu 75. obljetnice ustanka u varšavskom getu, a održat će se s početkom u 19 sati u Poljskoj kulturnoj udruzi „Mikołaj Kopernik“ (Savska 34/36). Bit će čitani i ulomci iz knjige Hanne Krall "Stići prije Boga", autoričinih razgovora s Marekom Edelmanom, jedinim preživjelim vođom ustanka.

Festival prati i prodajna izložba knjiga iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim će knjigama cijene biti znatno snižene. 

– Kliofest 2018. - Programska knjižica –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –