Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.05.2015.

Sven Nordqvist na Zagreb Book Festivalu
Održava se
19.05.2015. u 17h

Zagreb Book Festival ugostiti će u utorak, 19. svibnja u 17 sati na Ljetnoj terasi Muzeja za umjetnost i obrt Svena Nordqvista, švedskog autora i ilustratora dječjih knjiga najpoznatijeg po dogodovštinama Pettsona i Findusa koje su prevedene na pedeset jezika i diljem svijeta doživljavaju neprestana reizdanja.

Sudjeluju: Sven Nordqvist, Ilona Posokhova, Verena Tribljaš i Mišo Grundler.

SVEN NORDQVIST (30. svibnja 1946) rođen je u Helsingborgu, a odrastao je u Halmstadu u Švedskoj. Otac mu je bio učitelj, a majka je radila kao pomoćnica u arhitektonskom uredu. Oduvijek je volio crtati, počeo je aktivno crtati od malih nogu, a u tome ga je poticala majka. Od 15. godine najveća mu je želja bila upisati Akademiju likovnih umjetnosti i postati ilustrator knjiga, ali zbog nedostatka pripremljenosti (nije imao ozbiljnog učitelja likovnog) nekoliko je puta pao na prijemnom ispitu raznih švedskih akademija i na kraju je upisao arhitektonski fakultet u Lundu.

Volim sve raditi sam. Sam sam izgradio kuću, učio ilustraciju i animaciju, a sudjelujući u natječaju za najbolju ilustriranu knjigu odlučio sam je sam napisati.

Paralelno sa studijem arhitekture nastavio je baviti se ilustracijom, radio je grafičko uređenje reklama, plakata i nešto manje knjiga.  Nekoliko je godina ostao u Lundu gdje je radio kao predavač na arhitektonskom fakultetu. Cijelo je vrijeme sanjao o tome kako će ilustrirati knjigu za djecu. Godine 1983. pobijedio je na natječaju koji je raspisala izdavačka kuća Opal za najbolju autorsku slikovnicu. Napisao je tekst i napravio ilustracije. Odonda radi isključivo kao autor i ilustrator dječjih knjiga.

Već iduće 1984. godine objavio je svoju drugu autorsku slikovnicu koja se u doslovnom prijevodu sa švedskog zvala „Torta od palačinki“ (u hrvatskom prijevodu zove se „Torta za Findusa“). Najviše je volio ilustrirati knjige s pričama koje bi sam napisao. Za tu knjigu rekao je da je smislio zabavnu i logički zanimljivu priču u kojoj su likovi trebali proći razne peripetije dok pokušavaju napraviti poznatu švedsku tortu od palačinki. Za tu priču bili su mu potrebni likovi koji bi se djeci svidjeli pa je smislio rastresenog starčića Pettsona i njegovog mačka Findusa koji je (samo pred starčićem) govorio, nosio zelene prugaste hlačice i ponašao se kao tipično petogodišnje dijete. Knjiga je u Švedskoj izazvala pravo oduševljenje, ubrzo su prodana prava u mnoge europske zemlje i izdavač je zatražio Nordqvista da napiše još jednu knjigu o Pettsonu i Findusu. Zatim još jednu, i još. Tako je nastao serijal slikovnica (danas ga čine 9 slikovnica objavljenih na hrvatskom jeziku u izdanju Planeta Zoe).

Tijekom godina u svijetu je prodano više od osam milijuna knjiga o doživljajima slavnih Nordqvistovih junaka

Danas su knjige o Pettsonu i Findusu prevedene na 50 jezika. Tijekom godina u svijetu je prodano više od osam milijuna knjiga o doživljajima slavnih Nordqvistovih junaka. Mali čitatelji obožavaju njegove likove kako na papiru, tako i na ekranu: o Pettsonu i Findusu snimljena su tri dugometražna animirana filma, jedan igrani film i animirana serija, te napravljene brojne obrazovne igre. Ogromnu je popularnost postigao u Njemačkoj gdje je 2013. snimljen igrani dugometražni film „Pettson i Findus“ u kojem su obuhvaćene radnje iz svih slikovnica.

Primio je brojne književne nagrade u Švedskoj (August Prize i dr.), a u Njemačkoj je primio Deutscher Jugendliteraturpreis (za raskošno ilustriranu autorsku slikovnicu „Gdje je moja sestra?“). Kao autor napisao je i ilustrirao 20 knjiga za djecu, a kao ilustrator radio je na knjigama mnogih švedskih dječjih autora te ilustrirao još tridesetak slikovnica.

Nordqvistove knjige o Pettsonu i Findusu toliko su značajne u švedskoj dječjoj književnosti da im je posvećen velik dio prostoru u slavnom muzeju Astrid Lindgren u Stockholmu. U muzeju posjetitelji mogu vidjeti „pravu“ Pettsonovu kućicu, družiti se s kostimiranim likovima i pogledati kazališnu predstavu prema slikovnicama.

Oženjen je i otac dvojice sinova. Živi sa suprugom i mlađim sinom u centru Stockholma, a praznike voli provoditi u vikendici na arhipelagu, gdje mu je hobi rezbariti predmete od drva. Jedan od sinova također je ilustrator. Sven nema za ljubimca mačka. Kada su sinovi bili mali, ljubimac im je bio zamorac.

– ZAGREB BOOK FESTIVAL - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –