Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 14.04.2020.

Svjetski dan knjige – čitajte i upoznajte Kataloniju!
Održava se
20.-23.04.2020.

23. travnja je UNESCO-ov Svjetski dan knjige i autorskih prava i Sant Jordi (Sveti Juraj, Jurjevo), dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije. Ljudi razmjenjuju knjige i ruže u znak zahvalnosti. To je dan kada se u Kataloniji proda više od 1,5 milijuna knjiga i više od 6 milijuna ruža. 

Korijeni ovog specifičnog slavlja potječu iz mješavine povijesnih tradicija. S jedne strane Sant Jordi je zaštitnik Katalonije od 15. stoljeća, a s druge strane oslanja se na poznatu legendu o Svetom Jurju i zmaju (vitez pobjeđuje zmaja, koji je terorizirao selo i princezu, a nakon što je ubio zmaja, sveti Juraj poklonio je princezi jednu prekrasnu crvenu ružu) i staru srednjovjekovnu tradiciju posjećivanja kapele Sant Jordi u Palacio de la Generalitat u Barceloni, gdje se nekada održavao sajam ruža ili 'sajam zaljubljenih’. Zbog toga je Sant Jordi i zaštitnik zaljubljenika u Kataloniju.

Posljednjih godina proslava “Books and Roses” postala je globalna: 150 događaja organizira se u više od 50 zemalja. Ovogodišnja proslava književnosti morat će se odviti daleko od knjižnica i knjižara, ali to neće umanjiti poruku koju prenosi. 

Katalonija u Noći knjige

U sklopu ovogodišnje Noći knjiga Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi te urednik i kritičar Kruno Lokotar pripremili su četiri videa u kojima se tumači važnost slavlja Dana knjige u Kataloniji i predstavlja neke katalonske autore prevedene na hrvatski. 

Video prilozi će se emitirati na društvenim mrežama, i web stranicama Delegacije i Modernih vrermena od 20. – 23. travnja 2020.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –