Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 01.12.2018.

Teatar poezije priređuje program 'Antun Gustav Matoš – Prognanik'
Održava se
03.12.2018. u 19h

U ponedjeljak, 3. prosinca u 19 sati, u gostionici Pod starim krovovima (Basaričekova 9, Zagreb) u koju je zalazio veliki A.G.M., Teatar poezije u okviru Zagrebačkih posveta  priređuje program "Antun Gustav Matoš – Prognanik".

Novi program Zagrebačkih posveta u znaku je 110 godišnjice Matoševog povratka (1908. godine) iz Pariza u Zagreb. Damir Šaban, Nikša Marinović, Olovni Ples i Goran Matović, autor događanja, grade scenski portret velikog književnika.


Pariz i Zagreb glavni su gradovi Matoševe artističke domovine, a u scenskoj kompoziciji "Prognanik" glumci i glazbenici govore i pjevaju o Matoševom Parizu i Zagrebu. Nitko prije Matoša nije učinio toliko da duh Francuske prostruji Hrvatskom. Sve do svog dolaska u Zagreb Matoš je razbarušeni talentirani boem, u Zagrebu se ubrzo probija u prvi red intelektualnih stvaralaca. Gotovo cijelo književno stvaranje od 1908. u Hrvatskoj stoji u znaku Matoša i da nije bilo Matoša, hrvatska pisana riječ bila bi “cvijet što nema korijena”.

Matoš je majstor riječi. Smatrao je da su riječ i stil u književnosti sve. Sav je u kontrastu, u duhovitim obratima, u miješanju suprotnih misaonih elemenata. „Kulture se mjere poletom stiha“. Njegova europska lutanja dala su polet njegovim riječima i osnažila cijelu jednu kulturu, oslobodio je riječi ropstva i dao im je spasonosnu Matoševsku  lakoću. 

Hrvatska kultura ima  pjesnike koji pripadaju redu svetaca. Živjeli su poeziju i skupo plaćali cijenu autorstva, brisali granice između života i pjesme. U red tamnih pjevača hrvatske književnosti spadaju J.P. Kamov, Tin Ujević, A.B. Šimić, J. Sever… i A.G. Matoš.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –