Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.04.2015.

Tribina Eppur si muove : Postanak života na Zemlji
Održava se
29.04.2015. u 19h

Nova tribina u ciklusu znanstvenih tribina Eppur si muove posvećena je postanku života na Zemlji a održat će se u srijedu 29. travnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Galerija Kupola, Starčevićev trg 6).

Postanak života jedno je od onih "vječnih“ pitanja na koja znanost nije, i još ne može naći pravog odgovora. Ipak, u posljednjih pola stoljeća iskristalizirale su se tri temeljne teorije (atmosferska, vulkanska i meteorska), koje podržavaju nova geološka i paleontološka otkrića, a dobrim dijelom i kompjutorske simulacije postanka Zemlje i evolucije planetarnih sustava.

Na tribini će biti govora o evoluciji života na Zemlji te primjerenosti navedenih teorija da se znanstveno objasni njegov postanak na našem planetu, a vjerojatno i drugdje u svemiru.

Sudionici tribine: Vladimir Bermanec i Tihomir Marjanac
Urednik i voditelj tribine: Nenad Raos
 

Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, znanstveni je savjetnik u trajnome zvanju na zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Kemičar je koji se bavi teorijskom i bioanorganskom kemijom te molekularnim modeliranjem. Vrlo se intenzivno bavi popularizacijom znanosti. Napisao je više od dvije tisuće znanstveno-popularnih članaka te 12 znanstveno-popularnih knjiga, među kojima i knjigu o potrazi za izvanzemljskim životom (Daleki svjetovi, 1980.). Bio je pročelnik Sekcije za izobrazbu Hrvatskoga kemijskoga društva te osam godina glavni urednik Prirode.

Vladimir Bermanec, rođen 1955. u Zagrebu, redoviti je profesor mineralogije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i redoviti član HAZU. Uz mineralogiju bavi se geokemijom te izradama studija utjecaja na okoliš. Autor je dva dodiplomska udžbenika iz mineralogije, a održao je i više znanstveno-popularnih predavanja uz vođenje radionica o mineralogiji za profesore i studente na smotrama Sveučilišta u Zagrebu.  
 
Tihomir Marjanac, rođen je 1953. u Zagrebu, radi na Geološkom zavodu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na kojem je obnašao dužnost Pročelnika Geološkog odsjeka i Prodekana za nastavu. Bavi se sedimentologijom klastičnih sedimenata, sekvencijalnom stratigrafijom i analizom bazena, a u posljednje vrijeme i meteorskim kraterima. Napisao je stotinjak znanstveno-popularnih članaka te održao više od 150  javnih predavanja. Organizirao je rad sa studentima koji volonterski rade s djecom na promicanju geologije te ljetne škole geologije za djecu školskog uzrasta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –