Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 18.11.2019.

Tribina - Lana Bastašić: Neke nove vještice
Održava se
20.11.2019. u 19h

Lana Bastašić (foto: Radmila Vankoska)

Tribina "Neke nove vještice" na kojoj gostuje bosansko-hercegovačka autorica Lana Bastašić održat će se u srijedu, 20. studenog u 19 sati u Kulturno informativnom centru u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Nismo u srednjem vijeku i ne palimo vještice, ali na ovim prostorima, kad je o ženama riječ, kao da nismo ni daleko. Bosansko-hercegovačka književnica Lana Bastašić nedavno je bila žrtva javnog napada, prozvana da je „ukrašena čudesnim tetovažama i poznata kao autorica lezbijskih priča“. I nije se to dogodilo iz književnih razloga, nego osobnih – autor napada htio se preko nje politički razračunati s njezinim ocem.

Povratak je to u neka mračna vremena u kojima žene nisu važne same po sebi nego postoje kao kćeri, supruge, sestre… Osim toga radi se o svjetonazoru koji ne vrednuje autoričino djelo, nego si dozvoljava napade na njezin fizički izgled i izbor tema. (M.O.F)

Na tribini će Lana Bastašić komentirati zašto na ovakve mizogine ispade treba reagirati, govorit će o šutnji kao političkom stavu i o društvu u kojem izraz „ženska glava“ ima isključivo negativne konotacije. Komentirat će razliku između pisanja poezije i proze i govoriti o svome posljednjem romanu „Uhvati zeca“, nominiranom za NIN-ovu nagradu.

Razgovor će moderirati teoretičarka i književna kritičarka Marija Ott Franolić.
 

"Jer nasilje se ne rađa u šakama, nego u idejama. Šake su samo fizički produžetak nasilnih ideja koje su započeli oni koji šake ne koriste, pa ih onda lijepo mogu i oprati od događaja koji su njihove ideje inspirisale." - Lana Bastašić
 

Lana Bastašić rođena je 1986. u Zagrebu, odrasla u Banjoj Luci. Iza sebe ima dvije zbirke priča, zbirku poezije i roman za djecu. Njezin roman prvijenac “Uhvati zeca” (Kontrast izdavaštvo, 2018) bio je uvršten u uži izbor ovogodišnje NIN-ove nagrade za najbolji roman godine. Osnovala je školu za književnost “Bloom” u Barceloni gdje uređuje katalonski književni časopis Carn de cap. Ponekad živi u Beogradu. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –