Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.02.2007.

U Americi objavljen prikaz antologije 'Na trećem trgu'

Ugledni časopis World Literature Today u broju za ožujak/travanj 2007. objavio je vrlo afirmativnu recenziju o knjizi - ”Na trećem trgu : Antologija nove kratke priče Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore”. Riječ je o književnom časopisu koji izdaje Sveučilište u Oklahomi i koji je osnovan još davne 1927.

Prikaz je napisao Sibelan Forrester sa koledža Swarthmore i on opisuje kolekciju kao ‘’izvanredan izbor novih autora i kratkih priča s područja Balkana’’. Forester smatra da je riječ o promišljenoj i provokativnoj mješavini tradicionalnih stilova sa eksperimentalnim pričama i da je knjiga zaista vrijedna čitanja.

«Svima je izuzetno drago zbog ovog prikaza’’, izjavio je Srđan Papić, koordinator projekta. ‘’Knjige sa ovih prostora je ponekad teško predstaviti i u europskom časopisu starom deset godina, a ne u američkom koji ove godine puni osamdeset. Posebno me je zapanjilo Foresterovo poznavanje jezičkih prilika u regionu i ovdašnjih dijalekatskih osobenosti. On je na vrlo malom prostoru uspeo da prepozna gotovo sve ciljeve kojima smo se mi vodili dok smo pravili antologiju, za razliku od nekih ovdašnjih kritičara za koje se bojim da nisu baš najbolje videli šumu od drveća kada je ova knjiga u pitanju».

U okviru recenzije nalazi se i prijevod na engleski priče ‘’Posjeta’’ Jovanke Uljarević, dok se priča ‘’Čarapa’’ Enesa Halilovića naročito preporučuje i ocjenjuje kao vanvremenska parabola o progonstvu.

‘’Izuzetno mi je drago da sam pohvaljen u jednom takvom časopisu.’’, zadovoljan je Halilović,’’U svetu postoji interesovanje za literaturu sa ovih prostora, samo je potrebno kvalitetno je predstaviti. Mislim da je antologija u tome uspela.’’

Pored Halilovića i Papića, u projektu su još učestvovali Šejla Šehabović (urednica za BiH), Olja Savičević Ivančević (urednica za Hrvatsku), Jelena Angelovski (urednica za SCG), Lamija Begagić, Vlado Bulić, Ivica Ðikić, Zoran Lazić, Andrea Pisac, Mima Simić, Tanja Stupar Trifunović, Marko Vidojković i Jovanka Uljarević.

Izdavači knjige su ‘’Treći Trg’’ iz Beograda i Narodna biblioteka ‘’Jovan Popovi撒 iz Kikinde.

Više informacija o knjizi možete naći na:
www.trecitrg.org.yu dok je adresa američkog časopisa www.worldliteraturetoday.com

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –