Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.04.2012.

U ponedjeljak 23. travnja održava se manifestacija 'Noć knjige 2012.'

Nakon što će se u nedjelju 22. travnja obilježiti "Dan hrvatske knjige", samo dan kasnije, u ponedjeljak 23. travnja Hrvatska će manifestacijom "Noć knjige 2012" obilježiti i "Svjetski dan knjige i autorskih prava". Na taj će se način dva važna datuma objediniti u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

"Noći knjige 2012." održat će se u knjižarama i knjižnicama (i ostalim prostorima uobičajenim za promociju knjige) u 45 gradova širom Hrvatske, u kojima će se odvijati raznovrstan i širokoj publici zanimljiv program, koji će trajati od 18 sati do 01 sat iza ponoći.

U više od 220 pojedinačnih programa svatko će pronaći nešto za sebe. Od "klasičnog" predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, izložbi, koncerata, kazališnih predstava, projekcija filmova i glazbenih slušaonica, do nagradnih igara, stvaranja poezije na licu mjesta, javnog čitanja, čitanja bajki za odrasle i djecu, uvida u svijet nastanka knjige...

U Noći knjige sudjeluje više od 160 autora, urednika i prevoditelja, 59 knjižnica, 30-ak nakladnika i gotovo 120 knjižara.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s početkom u 18 sati, održat će se tribina "Knjiga u krupnom planu", na kojoj će se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu s predstavnicima nadležnih institucija i svih dionika u lancu knjige.

Manifestacija "Noć knjige" pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

***

CILJEVI "NOĆI KNJIGE"

Uz obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige ciljevi "Noći knjige" su:

- promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja;
- povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te tvrtki koje se bave knjigom u svrhu promicanja knjige i kulture čitanja;
- poboljšanje suradnje knjižara, nakladnika, medija i državnih institucija te otvaranje vrata dijaloga između književne produkcije i publike putem organizacija tribina i diskusija;
-  poticanje na međusobni dijalog u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevoditelja, izdavača i knjižnica.

 

"SVJETSKI DAN KNJIGE" I "DAN HRVATSKE KNJIGE"


23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

 
U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj... 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja. Organizatori World Book Night-a očekuju da će ove godine ukupno podijeliti 3 milijuna knjiga. Želja nam je da se već od iduće godine i Hrvatska priključi toj akciji u opsegu i mogućnostima domaćeg tržišta.

– Programska knjižica Noći knjige 2012. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –