Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.09.2023.

U Splitu otvoren 6. Mediteranski festival knjige
Održava se
27.09.-01.10.2023.

Foto (c) MFK

Velika dvorana Sportskog centra Gripe u Splitu još je jednom pretvorena u hram knjige i pisane riječi, nakon što je tamo u srijedu, 27. rujna 2023. otvoren 6. Mediteranski festival knjige u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. U sljedećih nekoliko dana MFK nudi iznimno bogati program promocija i radionica, te prodaju novih i starih izdanja.

Kako je na svečanom otvorenju rekla članica uredničkog odbora Patricija Horvat, ciljevi MFK-a su promicanje pisane riječi i čitanja, ali i promocija kulturnog identiteta. "Nakon pet održanih MFK, ovaj je Festival postao važnom točkom na kulturnom zemljovidu Splita, Dalmacije i Hrvatske", rekla je Patricija Horvat, koja je ukratko i predstavila program koji ima i međunarodni karakter, s autorima - pored hrvatskih - iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Istaknula je i ovogodišnji vizualni identitet s prizorima Mediterana iz objektiva Ive Pervana.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je da je ova manifestacija itekako prepoznata od građana Splita i Dalmacije. "Pokazali smo da život uz knjigu itekako može biti zanimljiv i zabavan, ali ne smijemo zaboraviti ni kulturne politike koje želimo promovirati. Split živi s Mediteranskim festivalom knjige, i nadam se da će tako biti i u budućnosti", rekao je Kozina.
 

Ministrica Nina Obuljen Koržinek, foto (c) MFK

Manifestaciju  je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Kazala je da joj je iznimno drago što se MFK razvijao do današnje veličine. Uz svečarske riječi podsjetila je i na doprinos Zajednice nakladnika i knjižara u rješavanju svojedobnog "kulturnog Agrokora", kolapsa izdavačke kuće Algoritam. Također, rekla je i kako je Vlada proteklih godinama potporama, subvencijama i mjerama pomoći iznimno pomagala nakladništvu i promociji čitanja, u što spada i potpora sajmovima poput Mediteranskog festivala knjige. "Sve su to važni iskoraci kojima podižemo prisutnost naših autora, nakladnika, prevoditelja... Svi ovi projekti trajat će dugoročno, posebno promicanje čitanja i nacionalni plan obnove knjižničnog fonda", rekla je ministrica, napominjući da su i u pandemijskim vremenima bile osigurane potpore za autore, ali i knjižare.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se inicijativa koju je započeo MFK proširio i "zabijanjem još jedne zastavice, u Osijeku s Panonskim festivalom knjige. "No, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da u Hrvatskoj nemamo vrsne autore, te uspješne nakladnike. Zato se nadam da će i ovaj MFK biti još jedan veliki doprinos pisanoj riječi", rekla je ministrica, zahvaljujući svim sudionicima, organizatorima, partnerima i suradnicima Festivala.
 

Mediteranski festival knjige 2023.

Dio svečanosti otvorenja bila je i izvedba jednog od prizora iz "Roka i Cicibele", jednog od najpoznatijih djela Miljenka Smoje, čime je obiležena splitska Godina Miljenka Smoje. Legendarni splitski ljubavni par oživjeli su mladi glumci Monika Vuco Carev i Stipe Jelaska.

Festival traje do 1. listopada, ulaz za građane je besplatan, a u Velikoj dvorani će više od pedeset nakladnika iz Hrvatske i susjednih zemalja ponuditi veliki broj novih i starih izdanja po promotivnim sajamskim cijenama.

Pogledajte ovogodišnji pogram.

Izvještaj s panel diskusije o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku

Nakon otvaranja 6. Mediteranskog festivala knjige, na pozornici u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu održana je Aktualna ura, panel o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku na kojem je s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek razgovarao urednik programa MFK Kruno Lokotar.

Izvještaj s panela možete pročitati u privitku.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –