Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.09.2018.

U Zadru počinje šesto izdanje festivala KaLibar bestiVal
Održava se
27.-29.09.2018.

Šesto izdanje zadarskog festivala književnosti i kulture KaLibar bestiVal održat će se od 27. do 29. rujna 2018. u Sv. Dominiku (uz Kazalište lutaka Zadar), te u Indie baru&caffeu (Federica Grisogona 6).

Poseban dio programa posvećen je sjećanju na Predraga Lucića, hrvatskog pjesnika, satiričara, prijatelja i svojedobnog sudionika KaLibar bestiVala, koji nas je napustio ove godine. Osim programa "Hommage Predragu Luciću" u kojem će sudjelovati beogradski pjesnik i satiričar Tomislav Marković, bit će prikazan i film "Viva Ludež" o Feral Tribuneu, a bit će upriličen i razgovor s autorima filma, Marinom Baničević i Sašom Stanićem.
 
U književnom programom gostuje Miljenko Jergović koga će predstaviti profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Brlek. Bojan Krištofić i Nataša Kadin predstavit će "Crtice s otoka: društveno-umjetnički projekt" nastao ovoga ljeta na Silbi. Nikola Leskovar aktualni je dobitnik nagrade "Prozak" za mlade autore, a Lidija Deduš pjesnikinja koja će predstaviti svoju hvaljenu zbirku "Apatridi i ostale čudne ličnosti". Nikola i Lidija predstavit će i udrugu Katapult koja je djelovala u Rijeci promičući književnost među mladima, a danas djeluje u Varaždinu. 

Na festivalu se predstavlja i nagrada Post scriptum, nagrada za književnost na društvenim mrežama. Post scriptum se dodjeljuje na KaLibar bestiValu od 2016. godine. Uz prošlogodišnjeg dobitnika Bojana Krištofića, čija će knjiga "Makroorganizmi" biti predstavljena na festivalu, publika će imati priliku upoznati i ovogodišnjeg dobitnika Mladena Blaževića.

Festival se otvara 27. rujna u 18 sati izložbom ilustracija "Strašne žene" u Indie baru&caffeu. "Strašne žene" je zabavna, edukativna i dinamična društvena igra koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Igra traje 20 minuta i igra je 2 do 6 igrača, stoga će uz u subotu, 29. rujna biti održan i turnir. Špilu strašnih žena koje su zadužile civilizaciju pridružit će se i nova karta, izrađena posebno za ovu prigodu, karta strašne žene, spisateljice i prijateljice festivala, Daše Drndić.

Nakon turnira, nastavlja se književni program sa strašnim ženama književnicama: banjalučkom književnicom i rođenom Zadrankom, dobitnicom nagrade EU za književnost, Tanjom Stupar–Trifunović, zadarskom pjesnikinjom i dobitnicom nagrade "Goran za mlade pjesnike" Martinom Vidaić, koja će predstaviti novu zbirku, "Mehanika peluda", i majstoricom kratke priče i najpoznatijom hrvatskom pripovjedačicom Tanjom Mravak, koja će prestaviti aktualnu zbirku priča – "Naša žena".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –