Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.09.2021.

Počinje deveti KaLibar bestiVal u Varaždinu
Održava se
23.-24.09.2021.

Deveti Festival književnosti i kulture KaLibar bestiVal održava se 23. i 24. rujna 2021. u Varaždinu.

Već tradicionalno, na Festivalu će se održati svečana dodjela Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za godinu 2021. Vandi Petanjek, a premijerno će biti predstavljena zbirka poezije "Cirkulacija nepotrebnih stvari" (Jesenski i Turk, 2021.) prošlogodišnje dobitnice Senke Kapetanović i zbirka priča "Depilacija" Mladena Kopjara (Naklada Ljevak, 2021.). 

U rodnom joj Varaždinu predstavit će se i dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike Vida Sever i njezina knjiga "Suho mjesto" (SKUD - Ivan Goran Kovačić, 2021.) kao i zbirka "Fragmenti opsesije" Marka Presečkog u performativnoj varijanti.

Varaždinska publika imat će priliku upoznati već etablirane autore Nadu Gašić i Dragu Glamuzinu

KaLibar bestival − PROGRAM
Centar za mlade Varaždin, P4, Petra Preradovića 4

Suho mjesto Sever Vida

19.30 Dodjela Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2021., Vanda Petanjek
20.00 Predstavljanje zbirke poezije „Cirkulacija nepotrebnih stvari“ Senke Kapetanović, dobitnice Nagrade Post scriptum za godinu 2020.
20.45 Predstavljanje zbirke priča „Depilacija“ Mladena Kopjara
21.30 Predstavljanje romana „Devet života gospođe Adele“ Nade Gašić

19.30 Predstavljanje zbirke poezije „Suho mjesto“ Vide Sever
20.30 Predstavljanje romana „Drugi zakon termodinamike“ Drage Glamuzine
21.30 Predstavljanje zbirke poezije Marka Presečkog „Fragmenti opsesije“ (udaraljke Ivan Kronja)

O zbirci Depilacija Mladena Kopjara (Zagreb,1975.)

Depilacija Kopjar Mladen

Zbirka „Depilacija Mladena Kopjara (Zagreb,1975.), po struci pravnika i bibliotekara, a po pozivu pisca koji je već odavno i dio − ne kanona, nego školskih udžbenika – donosi 15 čistih i britkih kratkih priča u svom sjaju tog žanra. Priče govore o mnogočemu, no u pozadini svih njih stoji nekakvo nasilje, izravno ili prikriveno, agresivno ili pasivno, barem mobbing. Iz te ikebane kao da proviruju demoni seksualne energije koji traže svoj put, i nalaze ga, s tim što dosta često kanali za njezino kanaliziranje nisu sasvim uobičajeni. A kad je tu eros, postoji i sjena thanatosa, čak doslovce, sprovod je ovdje event, grobari se igraju s leševima, neki su pak leševi, pa bili i pseći, duboko zakopani, ali su ostavili ožiljke na nečijoj psihi. Možda sve pobrojano izgleda zastrašujuće, ali to je baš pogrešan dojam: Kopjar je vrlo zabavan, duhovit, njegova proniknuća u likove (svih generacija i profesija, često obiteljski vezanih ili u pokušajima ljubavnog vezivanja) i okretanja fabule su majstorski i ove priče prije prati smijuljenje ili pritajeni grohot, nego šmrcanje.

Kopjarovo pripovijedanje je savršeno suvereno, pripovijedna ekonomija optimalna, reklo bi se održiva, dijalozi brzi i točni, realistički, učenik je najboljih Anglosaksonaca. Vjerojatno ste do sada shvatili: ako ste voljeli kratke priče Zorana Ferića, odmah posegnite za ovom knjigom, Kopjar je, otprilike, Ferić za digitalnu generaciju. (Kruno Lokotar).

O zbirci poezije Senke Kapetanović, dobitnice Nagrade Post scriptum 2020.

Prva zbirka Senke KapetanovićCirkulacija nepotrebnih stvari“ donosi nešto više od 50 pjesama pisanih u jednom ciklusu, slobodnim stihom, bez strofa. 

Senka Kapetanović je pjesnikinja grada, čak velegrada, koji nikao nije monolitan, nego socijalno i građevinski krhak, posebno nakon što je ošinut potresom, pa se sav kao naherio i rastresao. Njezine vedute i totali se smjenjuju s interijerima i njihovim detaljima, dijelovima tijela, javno i privatno je isprepleteno u atmosferičnim zbijenim pjesmama koje ne bježe od spomena atmosferalija i koje asocijativno iznenađuju i vode u neočekivanim smjerovima.
danju se ljepše putuje do boga / pogledaj / kako su mi tvrdi nokti / baš kao i slike o životu, reći će autorica u jednom trenu, no zbirku ipak ne možemo svesti na tih nekoliko stihova. 

Leksik je kolokvijalan, s prosječnim brojem tuđica i udomaćenih tuđica uglavnom engleskog podrijetla, dakle aktualan, a zbirka završava poetskom prozom koja lijepo finalizira postupke vezivanje udaljenog u svrhu približavanja: pokušavam naći vezu između brisanog prostora i / čajnog peciva. (Kruno Lokotar)

***

KaLibar bestiVal se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Organizira: Katapult

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –