Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.12.2016.

U Zagrebu gostuje albanski pisac Ben Blushi
Održava se
14.12.2016. u 19h

Ben Blushi (foto: Facebook)

U Zagrebu gostuje jedan od najznačajnijih albanskih pisaca današnjice – Ben Blushi. Povod njegovu dolasku objavljivanje je višestruko nagrađivanog romana "Otelo – Arap iz Vlore" u izdanju Naklade Ljevak, a važno je istaknuti da je to prvi cjeloviti prijevod književnog djela s albanskog jezika u posljednjih 20 godina.

Roman "Otelo – Arap iz Vlore" smatra se jednim od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti zahvaljujući neprijepornom pripovjednome stilu, bogatstvu jezika i dubinskoj erudiciji.

Jedan od najintrigantnijih elemenata ove knjige karakterizacija je likova, preuzeta i prilagođena iz jedne od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija, Othella, ali koja se u sklopu radnje odvija više od stotinu godina prije Shakespeareova rođenja.

Ovaj roman je osim toga i roman o ljubavi, o načinu na koji ona može odrediti sudbinu i promijeniti tijek događaja, nerijetko i kad je riječ o cijelome društvu ili povijesnom razdoblju.

S autorom Benom Blushijem, o ovome iznimnom romanu i drugim književnim temama razgovarat će u srijedu, 14. prosinca u 19 sati u caffeu U Dvorištu prevoditelj knjige Augustin Palokaj te glumac i redatelj Leonard Hamitaj dok će razgovor s gostima voditi Ivana Bodrožić.

O autoru:

Otelo Blushi Ben

Ben Blushi, jedan od najznačajnijih albanskih autora, rodio se u Tirani 1969. godine. Studirao je na Sveučilištu u Tirani i na Filološkome fakultetu diplomirao albanski jezik i književnost. Bio je glavni urednik lista Koha Jonë, a 1999. godine započeo je političku karijeru u kabinetu albanskog premijera. Nekoliko mjeseci bio je zamjenik ministra vanjskih poslova, a potkraj 2000. postao je prefektom Korçe, da bi 2011. bio imenovan ministrom obrazovanja. Blushi je trenutačno zastupnik u albanskome parlamentu.

S književnošću ga povezuju i osobne i obiteljske veze. Njegov otac, Kiço Blushi, poznati je albanski pisac. U travnju 2008. godine objavljen je prvi Blushijev roman "Të jetosh në ishull" (Živjeti na otoku), koji je postigao velik uspjeh. Hvaljeni drugi roman, "Otello, Arapi i Vlorës" (Otelo: Arap iz Vlore), izišao je godinu poslije, a za njega je Blushi na Sajmu knjiga u Tirani 2009. dobio nagradu za autora godine, kao i nagradu Europske unije za književnost 2014. Godine 2011. objavljen je Blushijev treći roman, "Shqipëria" (Albanija).

Ta tri romana, čineći triptih kvalitetne nove albanske književnosti, postala su pravi kulturni fenomen. U travnju 2014. godine Blushi je izdao zbirku eseja pod naslovom "Hëna e Shqipërisë" (Albanski mjesec).

Ben Blushi

Otelo : Arap iz Vlore

  • Prijevod: Augustin Palokaj
  • Naklada Ljevak 12/2016.
  • 392 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039701
  • Cijena 149.00 kn

Radnja romana odvija se u 14. stoljeću, u dva poznata urbana središta srednjega vijeka: u Veneciji i Vlori. Karakterizacija likova preuzeta je i prilagođena iz Shakespeareova Otela. Otelo tako upoznaje Desdemonu, Emiliju i Jaga u Veneciji, ali neobičnim spletom okolnosti dio života provede u albanskoj Vlori, ostvarujući interakcije s mnogim zanimljivim likovima, poput srpskoga princa Kasija, glasovitog liječnika Stefana Gjike...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –