Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ben Blushi

Otelo : Arap iz Vlore

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Augustin Palokaj
  • 12/2016.
  • 392 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039701
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zahvaljujući pripovjednome stilu, bogatstvu jezika i dubokoj erudiciji, roman "Otelo: Arap iz Vlore" Bena Blushija jedno je od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti.

Radnja romana odvija se u 14. stoljeću, u dva poznata urbana središta srednjega vijeka: u Veneciji i Vlori. Pozadina događaja odgovara stvarnosti, a autorova književna nadgradnja tijesno je povezana s povijesnim činjenicama pa se stječe dojam da su se oni uistinu dogodili prije više od 600 godina u Vlori, a da ih je Shakespeare preuzeo i premjestio u Veneciju.

Jedan od najintrigantnijih elemenata Blushijeva romana upravo je karakterizacija likova, preuzeta i prilagođena iz Otela, jedne od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija. Otelo tako upoznaje Desdemonu, Emiliju i Jaga u Veneciji, ali neobičnim spletom okolnosti dio života provede u albanskoj Vlori, ostvarujući interakcije s mnogim zanimljivim likovima, poput srpskoga princa Kasija, glasovitog liječnika Stefana Gjike, odvažnog ratnika Andree i turskog osvajača Hamita.

Nemoguće je pisati o Otelovoj ljubavi prema Desdemoni – u društvu uronjenome u beskrupulozne navike i interese – bez ljubomore, izdaje, prevare, izopačenosti, patnje i ubojstva. Zato je ovaj roman, za koji je autor primio nagradu Europske unije za književnost 2014. godine, prije svega priča o ljubavi, o načinu na koji ona može odrediti sudbinu i promijeniti tijek događaja, pa samim time utjecati i na cijelo društvo ili povijesno razdoblje.

Ben Blushi, jedan od najznačajnijih albanskih autora, rodio se u Tirani 1969. godine. Studirao je na Sveučilištu u Tirani i na Filološkome fakultetu diplomirao albanski jezik i književnost. Bio je glavni urednik lista Koha Jonë, a 1999. godine započeo je političku karijeru u kabinetu albanskog premijera. Nekoliko mjeseci bio je zamjenik ministra vanjskih poslova, a potkraj 2000. postao je prefektom Korçe, da bi 2011. bio imenovan ministrom obrazovanja. Blushi je trenutačno zastupnik u albanskome parlamentu.

S književnošću ga povezuju i osobne i obiteljske veze. Njegov otac, Kiço Blushi, poznati je albanski pisac. U travnju 2008. godine objavljen je prvi Blushijev roman "Të jetosh në ishull" (Živjeti na otoku), koji je postigao velik uspjeh. Hvaljeni drugi roman, "Otello, Arapi i Vlorës" (Otelo: Arap iz Vlore), izišao je godinu poslije, a za njega je Blushi na Sajmu knjiga u Tirani 2009. dobio nagradu za autora godine, kao i nagradu Europske unije za književnost 2014. Godine 2011. objavljen je Blushijev treći roman, "Shqipëria" (Albanija).

Ta tri romana, čineći triptih kvalitetne nove albanske književnosti, postala su pravi kulturni fenomen. U travnju 2014. godine Blushi je izdao zbirku eseja pod naslovom "Hëna e Shqipërisë" (Albanski mjesec).
Preporuči članak

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –