Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Uvodnik • Piše: Nenad Bartolčić • 03.10.2011.

Učinimo pisce vidljivijima!

Portal "Moderna vremena Info" među prvima je podržao "Pravo na profesiju", inicijativu koju je pokrenuo pisac Robert Perišić uz podršku grupe svojih kolegica i kolega pisaca, a s namjerom poboljšanja položaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj. Pružiti im podršku bilo nam je prirodno, jer još od svojih početaka, sada već davne 1988. godine, Moderna vremena su bila uz hrvatske pisce, na različite načine: od ponude i izloženosti njihovih knjiga, nebrojenih događanja u knjižari-antikvarijatu u Kordunskoj i kasnije u Teslinoj ulici, preko prve specijalizirane revije za knjigu u Hrvatskoj, jedne od prvih hrvatskih online knjižara uz dodatak e-magazina pa sve do ovog današnjeg portala.

Da nije bilo te obostrane interakcije Modernih vremena i hrvatskih pisaca, brojnih druženja, akcija, poznanstava, pa i prijateljstava... kao i interakcije s brojnim čitateljima, publikom bez koje su knjižare & antikvarijati mrtvi relikti prošlosti, sve na čemu ustrajemo već više od dvadeset godina ne bi imalo previše smisla. Odnosno, bilo bi okrnjeno.

Ove godine odlučili smo ići i korak dalje, realizirati projekt koji će (barem za neko vrijeme) biti kruna naših nastojanja u promociji hrvatske knjige na Internetu. Naime, poboljšanje profesionalnog statusa pisaca i pisanja već je davno prije trebalo doći na red, no što je tu je, bolje ikad nego nikad, ALI ne gajimo iluziju da će neophodno poboljšanje samo jedne karike u lancu knjige biti dovoljno da se učvrsti čitav lanac (o čemu smo mnogo puta pisali pa se nema smisla ponavljati). Čak je i za poboljšanje položaja pisaca i pisanja potrebno učiniti mnogo toga više nego li u svojoj inicijativi ističu i sami pisci (s razlogom, da im se inicijativa ne raspline).

Jer, uzalud sve ako se na svim razinama bitno ne poboljša trenutno vrlo nezavidna situacija, ako se i sam rad hrvatskih spisateljica i spisatelja ne učini vidljivijim širem krugu interesenata za knjigu, ako se svi zajedno (svi "kulturnjaci") ne izborimo za promjenu sramotne uređivačke politike najvećeg broja hrvatskih tiskovnih i elektroničkih medija, i to ne samo prema knjizi već i prema kulturi uopće (a tražimo samo ono što nam po zakonu pripada!). Ova zemlja mora ponovno početi živjeti i kulturu, pa tako i u većoj mjeri čitati i knjige, što znači i one koji pišu hrvatski pisci. A oni ne pišu loše.

Kako smo oduvijek bili skloni i sami nastojati promijeniti nepovoljno stanje, odlučili smo se za jedan vrlo ambiciozan i zahtjevan projekt koji će "bez roka trajanja" putem novog, tehnološki inovativnog interaktivnog portala i mobilnih aplikacija osigurati veću vidljivost hrvatskih spisateljica i spisatelja kao i njihovih knjiga, poticati i istraživati čitanost (prodavanost, posuđivanost), te stvoriti živu online zajednicu autora i čitatelja.

Taj projekt-akciju nazvali smo "Učinimo pisce vidljivijima! - Interaktivni portal hrvatskih spisateljica i spisatelja"


Za sada samo nekoliko vrlo kratkih natuknica (u idućim danima i opširnije) o budućem interaktivnom portalu hrvatskih spisateljica i spisatelja čiji start očekujemo početkom 2012. godine:

Zamislite zaseban web portal na kojem možete pronaći interaktivne autorske profile živućih hrvatskih spisateljica i spisatelja. Zamislite da samostalno tražite i birate čiji ćete profil istražiti, pročitati biografiju ili bibliografiju objavljenih radova, pogledati naslovnice i informacije o pojedinim knjigama, kritičke tekstove o njima napisane, razgovore, eseje... a sve to prezentirano na pregledan i zanimljiv način, uz brojne fotografije i multimedijske dodatke.

Strani korisnici (nadamo se literarni agenti) moći će u kratkim prevedenim sažecima pročitati najosnovnije informacije o autorima, pronaći potrebne kontakt podatke... I sve to na jednom mjestu.

Zamislite i da možete virtualno prolistati fragment iz još neobjavljene zbirke priča ili romana, knjige pjesama, drama... i da ste poželjeli nešto upitati autora, pa mu kroz obrazac "(p)ostavljate" pitanje. Ili da na forumu razmjenjujete dojmove o netom pročitanoj knjizi.
Zamislite i da klikom miša možete dobiti podatak kako se u knjižarama prodaje pojedina knjiga, ili koliko se ista posuđuje u knjižnici.

Sve to, i još puno više, mi smo zamislili i uz vašu podršku projektu to ćemo i ostvariti - učiniti pisce vidljivijima!

 
Nadamo se da ćemo imati dovoljno umješnosti da se izborimo i osiguramo sredstva neophodna za projekt, za sada smo prepoznati između 619 ove godine prijavljenih projekata na Natječaj za dodjelu donacija Zagrebačke banke - ušli smo među 5 finalista u kategoriji Kultura, ali da donaciju i dobijemo trebat će nam vaša pomoć (i o tome više uskoro). Naša stručnost, trud i energija ionako nikada nisu bili upitni, pa neće biti niti sada!

Hvala vam unaprijed i na vašoj podršci.


***

Aplikacija za glasovanje na Facebooku biti aktivna od petka 7. listopada do 28. listopada, kada ćete moći dati svoj glas za, ovo posebno napominjemo, samo jedan projekt unutar pojedine kategorije Natječaja.

Kako nam je donacija neophodna za pokretanje projekta (završno projektiranje, izvedba i održavanje) nadamo da će vaš glas otići našem projektu "Učinimo pisce vidljivijima!" (Interaktivni portal hrvatskih spisateljica i spisatelja) jer vjerujemo da ćete u njemu prepoznati korist ne samo za hrvatske pisce (prevoditelje, urednike) već i za vas, njihove čitatelje.

Preporučamo vam da postupak glasovanja provedete na sljedeći način:

1. Ulogirajte se na vaš Facebook account
2. kliknite na ovaj link da biste došli na stranicu pregleda projekata u Kulturi
3. na vrhu te stranice kliknite na "Like" (ne propustite to napraviti)
4. pored kratkog opisa našeg projekta "Učinimo pisce vidljivijima!" vidjet ćete gumb "Saznaj više" i kliknite na njega
5. Facebook aplikacija zatražit će da joj odobrite pristup - nemajte straha, odobrite to
6. otvorit će vam se stranica s širim opisom projekta "Učinimo pisce vidljivijima!" - kliknite na "Glasuj za nas"

... i to je to, donirali ste nam vaš glas!

Hvala vam!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –