Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.12.2018.

Umro hrvatski dječji pisac Želimir Hercigonja

Želimir Hercigonja

Kjel, crna labud-ptica Hercigonja Želimir
Prašnjavko Hercigonja Želimir
Van Goghovi suncokreti Hercigonja Želimir

Hrvatsko društvo pisaca javlja da je pisac Želimir Hercigonja preminuo u srijedu, 12. prosinca 2018., u Zagrebu.

Pogreb Želimira Hercigonje održat će se u srijedu, 19. prosinca 2018. u 13:20 sati na groblju Miroševac.


Želimir Hercigonja (29.3.1956. - 12.12.2018.) ponajviše je pisao za djecu. Cijenjeni je hrvatski dječji pisac koji se posebno afirmirao svojom bajkovitom prozom koju je hrvatska književna kritika još davnih dana ocijenila izvrsnom, odnosno značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni. Njegove zbirke bajki "Bajkovnica", "Srebrnasta nit snova" i "Vladar ledene osame" smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke.


„Njegov izraz karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak. U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu.“ (Dubravka Težak)

„Ovaj pjesnik bajke živi u svome carstvu koje uspijeva vrlo brzo, jasno i jednostavno približiti čitateljima...” (Branko Pilaš)


Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred – "Prašnjavko", "Kjel, crna labud-ptica", "Vodenjak i stara kruška" i "Poštar Zeko Brzonogi" – te jednu za šesti razred – "Tajni leksikon", koji je dosad doživio brojna izdanja. Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –