Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 31.08.2022.

Uskoro počinje 15. Vrisak – Književnost, glazba i film
Održava se
02.-18.09.2022.

Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora uskoro se po petnaesti put održava u Rijeci.

Sajamski program održat će se od 2. do 29. rujna 2022. godine u V.B.Z.-ovim knjižarama u Rijeci te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i u Bazarigovom prolazu na kojima će posjetitelji pronaći knjige domaćih i stranih izdavača na popustima do 80%. 

Bogati festivalski dio 15. Vriska s više od 40 programa čeka vas od 11. do 18. rujna u art-kvartu Benčić – jutarnji program za najmlađe, Vrisak Junior, održava se u Dječjoj kući, filmske projekcije u kino-dvorani Art-kina, okrugli stolovi i potpisivanja u V.B.Z.-ovoj knjižari u Muzeju Grada, večernje promocije knjiga u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Na taj način Vrisak postaje dio novog riječkog kvarta kulture, pokušava iskoristiti sve njegove potencijale te u sinergiji s institucijama koje djeluju u art-kvartu pomoći da se afirmira kao središnji kulturni punkt u Rijeci. 

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska započinje u nedjelju, 11. rujna u 19 sati u art-kvartu Benčić dodjelom V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, nakon čega slijedi koncert Jonathana, u ovom trenutku sigurno jednog od najzanimljivijih i najatraktivnijih hrvatskih bendova.  

Na festivalu gostuju brojni strani i domaći autori, najrelevantniji suvremeni književni glasovi (ukupno će na Vrisku nastupiti više od 70 pisaca, kritičara, znanstvenika, glazbenika…).
 
Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. Kako pisati o situaciji u kojoj se čovječanstvo našlo, kako ona utječe na konkretne ljudske sudbine, što nam donosi budućnost i postoji li klimatska pravda, brojni autori i autorice propituju na individualnoj i kolektivnoj razini, pišući u različitim formama i žanrovima, a sve s ciljem da bolje razumijemo vlastitu poziciju na ovoj užarenoj planeti. 

Poseban fokus bit će na mostarskom književnom bumu – na festivalu će nastupiti čak pet pisaca iz Mostara, te predstaviti cijeli niz dugo čekanih noviteta hrvatskih i regionalnih autora. 

Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost, književnost koja izlazi iz zone komfora, koja nas potiče na razmišljanje, s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo, mirimo i rastemo. Uz temu ekologije i klime, bit će razgovora i o književnosti na društvenim mrežama, sjećanju i zaboravu, europskoj poeziji i regionalnoj prozi i mnogim drugim pitanjima koja zaokupljaju svijet.

Sajamski dio Vriska ponovno okuplja najveće hrvatske izdavače, koji će nam se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima i klasicima, koje ćete moći nabaviti na sniženju do 80 posto! U sajamskom dijelu sudjeluju V.B.Z., Profil, Naklada Ljevak, Sandorf, Fraktura, Znanje, Mozaik knjige, Stilus knjiga, Beletra, Naša djeca, Planetopija, Naklada Veble, Fokus komunikacije i Leo commerce.

Za sve koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –