Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.04.2018.

Uspješno lansirana Noć knjige 2018. - počinju pripreme za 2019.

Noć knjige 2018.

Svečanim otvorenjem u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uspješno je lansirana Noć knjige 2018., a ove je godine u fokusu manifestacije bila tema "Budućnost knjige". Prema prvim prikupljenim podacima, ovogodišnje brojke - nikad veći broj programa i akcija (cca 1200), sudionika (cca 700 - knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara i drugih sudionika) i obuhvaćenih gradova i mjesta (287) diljem cijele Hrvatske - pred organizatore stavljaju veliki izazov u pripremi Noći knjige 2019.

Simboličnim odbrojavanjem i lansiranjem rakete napravljene od knjiga, Noć knjige 2018. inaugurirao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić, poručivši kako je to simboličan način da se pokaže gdje bi htjeli naše društvo vidjeti u budućnosti.

Ministrice Blaženka Divjak i Nina Obuljen Koržinek

Noć knjige svečano je otvorena u uz sudjelovanje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, izaslanice predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

U pozdravnom govoru ministrica kulture čestitala je svim autorima, urednicima, prevoditeljima, kritičarima, knjižničarima, knjižarima, nakladnicima, a iznad svega čitateljima – Dan hrvatske knjige, obilježen u nedjelju 22. travnja, kao i Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja.

„To su dva iznimno važna datuma u povijesti hrvatske i svjetske književnosti na koje se naslanja i današnja manifestacija – dovršetak Judite (1501. godine), prvoga umjetničkog epa spjevanog na hrvatskome jeziku, djela koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti te dan smrti (1616.) svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea“, rekla je ministrica. Podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci Vlada usvojila Nacionalnu strategiju poticanja čitanja čije je donošenje najavljeno na prošlogodišnjem izdanju Noći knjige. Najavila je i da će do kraja ove godine biti raspisan i poseban natječaj iz sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjen upravo provedbi dijela mjera iz Akcijskog plana Strategije za poticanje čitanja.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako je poticanje kulture čitanja, što je glavni cilj Noći knjige, izuzetno važno i za razvoj sustava obrazovanja te u sklopu kurikularne reforme. „Trebamo poticati naše učenike, studente, da čitaju i da čitaju ono što će im promijeniti život na bolje, bez obzira je li to u profesionalnom smislu ili da razumiju i kritički promišljaju svijet oko sebe ili jednostavno zato da budu plemeniti i da razviju svoj potencijal", kazala je Divjak, napomenuvši kako joj je osobito drago što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine značajno povećalo izdvajanje iz proračuna za opremu školskih knjižnica, te s 12 milijuna kuna posebno financira znanstvenu knjigu.

U sklopu svečanosti otvorenja, predstavljeni su i rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, objavljeni rezultati likovnoga natječaja za djecu „Ubaci knjigu u vremenski stroj!", koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjigi otvorena izložba „Ugovor iz Marakeša: zašto je važan“. Ovom izložbom, koja je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ukazuje se na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog (crnog) tiska.
 

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.


Fotografije: (c) Noć knjige & Nina Đurđević

– GFK - Istraživanje hrvatskog tržišta knjiga 2018. –

– Fotografije Noć knjige 2018. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –