Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Jagna Pogačnik • 30.04.2008.

Vedrana Rudan : Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder
Održava se
01.01.1901.

Nova knjiga Vedrane Rudan objavljena s uredničkim potpisom Vladimira Arsenijevića iz beogradske podružnice VBZ-a, još je jedan aktivističko-performansko-književni čin ove autorice. Dvije knjige u jednoj, s jedne strane žena kurva, s druge muškarac peder, promovirane performansom u jednom zagrebačkom zahodu, zapravo su zbirka tematski odabranih kolumnističkih tekstova koji se kreću negdje na rubovima fictiona i factiona, uostalom kao i cjelokupan dosadašnji opus Vedrane Rudan.

Obje knjige započinju manifestnim uvodima koji odgovaraju na pitanje kad je žena kurva, a kad muškarac peder, i vrlo jasno daju do znanja o čemu se tu radi, a radi se o stalnim temama ove spisateljice - nasilju nad ženama, mačizmu i primitivizmu, nametnutim obrascima ponašanja u konzervativno-tradicionalnom, katoličkom društvu, siromaštvu i političkoj korupciji, te terorima medijskih slika koje nas obasipaju sa svih strana i čine nas iskompleksiranim i nesretnim. Polazeći od tih stalnih, neuralgičnih motiva i tema, autorica ispisuje oštre, dakako i vulgarne štiklece u kojima vrlo često polazi od sebe same.

Monolozi žena na rubu živčanog sloma, kakvima je pribjegavala u svojim romanima, ovdje su monolozi autorice suočene ne samo s društvenim temama koje treba malo oplesti i ispsovati, već i s posve privatnim temama uklopljenim u dublji, društveni kontekst. Velika psovačica bez dlake na jeziku, kakvom se Rudan percipira u javnosti, ovdje će vrlo transparento iskazati i vlastite slabe točke i progovoriti o strahu od starenja, bolesti i smrti ili se razotkriti kao brižna majka koja diže kredit za svoju kćerku, dakle otkriti kako su grubost i vulgarnost (i) rezultat ranjivosti na koju ni ona nije imuna.

Među takvim tekstovima posve se sigurno izdvaja neuobičajeno osoban zapis «Moj mrtvi otac», smješten na strateško zaključno mjesto knjige, gotovo izgubljen među svim tim zapisima u kojima defiliraju Glavaš, Putin, Marinko Božić, mužjaci, svećenici i «tvrdi kurci».

Nova (dvo)knjiga Vedrane Rudan potvrđuje ono što smo već znali - riječ je o autorici koja polazi od stvarnosti koja je poprilično nervira, pa na nju odgovara bijesno i oštro, iako je sve skupa već pomalo postalo klišejom. Kako u novinama, tako i u knjigama.


( Tekst je prvotno objavljen u Jutarnjem listu )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –