Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.11.2020.

Virtualni okrugli stol na temu 'Estetika angažmana u post-pandemijskom svijetu'
Održava se
27.11.2020. u 18h

U sklopu programa Angažirana književnost Hrvatskog PEN-a, održat će se virtualni "okrugli stol" na temu Estetika angažmana u post-pandemijskom svijetu – Aesthetics of Engagement in the Post-pandemic World. Događaj će biti održan putem Zooma u petak 27. 11. 2020. s početkom u 18 sati na engleskom jeziku. 

Od “dnevnika iz karantene“ do uličnog protesta: kako dobiti riječ u medijskom prostoru post-pandemijskog svijeta i kao se izboriti za slobodu govora? Je li „angažirana književnost“ danas angažirana na isti način, koji su njeni žanrovi i oblici; koja je njena publika, koji su njeni dometi i koliki je njen utjecaj danas? Što izvlači ljude iz izolacije na trg: krvavi povratak „starih“ tema klasne, rasne i rodne borbe? Noam Chomsky je u kritici neoliberalnog ustroja zaključio da se ništa ne poduzima jer „nema profita u sprečavanju buduće katastrofe“. U razdoblju svjetske krize uzrokovane pandemijom, mogli bismo zaoštriti tu tezu pitanjem: „Ima li profita u stvaranju katastrofe?“ pri čemu to pitanje  postavljamo u uvjetima zamjene globalističkog modela svijeta neo-korporatističkim novim poretkom?“ Kako se odnositi prema smanjenju ustavnih i demokratskih prava u uvjetima pandemije i kako prepoznati prikrivene političke „apetite“ za povećanjem državno-političke represije i kontrole stanovništva? (Sibila Petlevski)

Sudjeluju: Ivana Armanini (Hrvatska), Tomica Bajsić (Hrvatska), Teresa Cadete (Portugal), Nadežda Čačinović (Hrvatska), Marketa Hejkalova (Češka), Vedrana Klepica (Hrvatska), Mario Kovač (Hrvatska), Vladimir Martinovski (Makedonija), Lela B. Njatin (Slovenija), Sibila Petlevski (Hrvatska), Tena Štivičić (Hrvatska, UK). 

Osim razgovora uživo domaćih i stranih autora, tu su i dva posebno za ovu prigodu izrađena video-art djela (slovenske autorice Lele B. Njatin i hrvatskog redatelja Marija Kovača, te nekoliko kraćih video izlaganja uz korištenje vizualnih materijala strip-autorice Ivane Armanini.  

Događaj će se moći pratiti preko Zooma na Facebook stranici PEN-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –