Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.11.2023.

Više od 300 izlagača iz 13 zemalja na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber 2023.
Održava se
07.-12.11.2023.

Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023., na kojem će se predstaviti više od 300 izlagača iz 13 zemalja, održat će se od 7. do 12. studenoga u 5., 6., 7. i 7a paviljonu Zagrebačkoga velesajma. Uz brojne novitete i sajamska sniženja Interliber donosi nikad bogatiji program događanja koji će se održavati na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, a na otvorenom prostoru ispred 5. paviljona bit će koncerti i nastupi mladih DJ-a. 

Zvijezda ovogodišnjeg Interlibera indijski je diplomat i pisac Vikas Swarup prema čijem je romanu iz 2005. godine "Q&A" snimljen film "Milijunaš s ulice" (Slumdog Millionaire), redatelja Dannyja Boylea, nagrađen nizom nagrada uključujući četiri Zlatna globusa, 7 nagrada BAFTA-e i 8 Oscara. Vikas Swarup publici će se predstaviti u razgovoru koji će na pozorici u 7. paviljonu voditi Jasen Boko, 7. studenoga u 18 sati. Nakon predavanja uslijedit će potpisivanje knjige "Milijunaš s ulice" (prev. Vladimir Cvetković Sever, Znanje, 2023). 

Na Interliberu u utorak gostuje i finska spisateljica Elina Hirvonen, autorica romana "Kad ponestane vremena" (prev. Boris Vidović, Naklada Ljevak, 2023), koja će se u 13 sati u paviljonu 6 susresti s učenicima srednjih škola. Razgovor će voditi Ana Banovac i Masha Lily Jokić, učenice srednje prirodoslovne škole Vladimir Prelog, sudionice projekta Čitanje u fokusu. 
 
Projekt Čitanje u fokusu tema je okruglog stola koji će se istog dana u 14 sati održati na pozornici u paviljonu 6. Na okruglom stolu će sudjelovati Maja Zrnčić (Ministarstvo kutlure i medija), Snježana Gerhardt (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Emica Calogjera Rogić (glavna urednica u Nakladi Ljevak), Marija Trapić (profesorica hrvatskog jezika u Školi primjenjenih umjetnosti i dizajna), Ema Kovačević (učenica prirodoslovne škole Vladimir Prelog, sudionica u projektu). Razgovor će moderirati Vlatka Kolarović.  

U dvorani na galeriji paviljona 5 ove će se godine održati Prvi filmski maraton na Interliberu, u petak 10. studenoga tijekom cijeloga dana puštat će se filmovi za sve naraštaje: "Nevjerojatni Maksim", "Jednom davno", "10 dana bez mame", "Vuk i lav", "Rumba" i "Ego protiv ega". 

U sklopu programa za djecu i mladež pod nazivom "Sto posto pismeni" organizirano je nekoliko edukativnih radionica kao što su Financijska pismenost, Mala radionica glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladeži – UNICEF te radionice Grafiti Street art (Rockmark). Obilježit će se i 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke kroz radionice "Zagorki s ljubavlju" i kostimirane šetnje sa Zagorkom i Zagorkinim likovima kako bi se bolje upoznavali s crticama iz njezina života i njezinim likovima. 

Književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji bit će dodijeljena u subotu, 11. studenoga na pozornici u paviljonu 6.

** CJELOKUPAN PROGRAM događanja potražite na stranicama Interlibera!

Premium program

Već tradicionalno Zajednica nakladnika i knjižara HGK organizira Premium program koji će se održavati na pozornici u paviljonu VI Zagrebačkog velesajma. U okviru programa svoj dugoočekivani novi roman "Premještanje snova" predstavit će Mihaela Gašpar (srijeda, 8.11., 19h). Knjigu će predstaviti Dorotea Šušak, dramaturginja i direktorica Centra za ženske studije te moderatorica, Monika Herceg.

Panel Osijek u fokusu: "Kultura, kulturni identitet..." održat će se u četvrtak, 9.11., u 19 sati, a sudjelovat će: Drago Hedl, Nenad Rizvanović i Jagna Pogačnik. U petak, 10.11., u 19 sati održat će se predstavljanje nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje".

O važnosti čitanja za djecu "Slikovnica – priča – roman", u subotu, 11.11., 19 sati razgovaraju Sanja Polak, Vid Jakša Opačić i Andrija Škare, a u nedjelju 12.11., u 16 sati Predrag Ličina predstavit će roman "Bljuzga u sumrak" (kraj trilogije), uz sugovornike Andriju Škaru i Krunu Lokotara.

Ukrajina u fokusu

U organizaciji iDEMO (Institut za demokraciju, Zagreb) i Zajednice nakladnika i knjižara HGK (uz potporu Ministarstva kulture i medija RH) i ove se godine u 7 paviljonu održava program Ukrajina u fokusu. Program započinje panelom "Kultura i rat: Knjigom po ratu – prolog za poslijeratnu Ukrajinu" na kojem gostuju Dariya Pavlešen, Eugen Stepanenko, Ines Sablić i Vladimir Arsenijević, uz moderaciju Simone Goldstein (10.11., 17h)

Program se nastavlja predstavljanjem pjesništva Ljudmyle Djadčenko: "Pjesnički prostor Ukrajine. Transformacije", na kojem će uz autoricu sudjelovati Jurij Lisenko i Dariya Pavlešen (petak, 10.11., 19h).
 
U subotu, 11.11. s početkom u 18 sati održat će se predstavljanje "Praksa laži. Laž kao konstitutivno načelo književnosti", na kojem će uz autora Jurija Viničuka sudjelovati Jurij Lisenko, Josip Ivanović, Domagoj Kliček i Dariya Pavlešen, a u 19 sati u programu Hrvatsko-ukrajinske kulturne veze predstavit će se autor Jurij Lisenko. Uz autora sudjeluju: Dariya Pavlešen, Žarko Jovanovski, Siniša Matasović i Josip Ivanović.

Interliбre

U bogatom programu Interlibera ističe se i program Interliбre koji zajednički organiziraju Superknjižara i Srpsko narodno vijeće, a kojim se nastavlja prošlogodišnja inicijativa predstavljanja suvremenih srpskih pisaca i spisateljica. Ove godine na pozornici u 7 paviljonu predstavit će se Jasminka Petrović, autorica najnagrađivanijeg srpskog romana za djecu i mlade, "Ljeto kada sam naučila letjeti", prema kojem je 2022. godine u snimljen i istoimeni film u režiji Radivoja Andrića (7.11. u 17 h).

Jedan od najvećih i najproduktivnijih srpskih pisaca, Bora Ćosić predstavit će roman "Bergotova udovica" za koji je ove godine primio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na području Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (7.11. u 19 h).

Nova knjiga znanstvenog novinara, fizičara i autora, Slobodana Bubnjevića, pod nazivom "Alhemija bombe", bit će predstavljena u srijedu, 8.11., u razgovoru sa znanstvenom novinarkom Tanjom Rudež. Istog dana s početkom u 18 sati održat će se panel "Važnost knjižnih nagrada" na kojem će razgovarati Saša Ćirić, Katarina Luketić i Ana Fazekaš, a u 19 sati predstavljanje knjige "Duhovi" Vladimira Arsenijevića.

U programu su i dva panela, "Krleža i lijeva kritika" na kojem gostuju Predrag Brebanović, Goran Pavlić i Lujo Parežanin (9.11. u 18 sati, paviljon 6) i panel "Hrvatski pisci u izdanjima srpskih izdavača" na kojem će Dinko Kreho, Hrvoje Tutek, Goran Čolakhodžić i Andrijana Kos Lajtman predstaviti svoja izdanja.

Prevoditeljica Ana Pejović i voditeljica Aneta Vladimirov predstavit će u nedjelju, 12.11. u 11 sati dječju priču (prvi put prevedena na srpski jezik) „Udovica i papagaj“ Virginije Woolf.

** CJELOKUPAN PROGRAM događanja potražite na stranicama Interlibera!

Osnovne informacije

Radno vrijeme Interlibera:

Ulaz na Interliber je besplatan, a besplatan je i parking za sve posjetitelje Interlibera oko Zagrebačkog velesajma.

Detaljan Program Interlibera.
Pratite Interliber na FacebookuInstagramu...

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i zagrebačkoga gradonačelnika, a medijski partner je Hrvatska radio televizija (HRT).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –