Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.05.2015.

Zagreb Book Festival: Anders Roslund i Stefan Thunberg
Održava se
19.05.2015. u 20h

U utorak 19. svibnja u 20 sati na Ljetnoj terasi Muzeja za umjetnost i obrt u sklopu Zagreb Book Festivala gostuje švedski autorski dvojac Roslund & Thunberg, autori romana "Medvjeđi ples" nastalog prema stvarnim događajima početkom 1990-ih u Švedskoj u kojima je sudjelovao brat autora Stefana Thunberga.

Naime trojica braće iz kriminalne skupine u švedskim medijima poznate kao "Vojnička banda" izvela je najnasilnije pljačke u sjevernoj Europi početkom 90-ih. Teško naoružani, pod vojničkom disciplinom, napadali su poštanske urede i banke u manjim mjestima u Švedskoj. Pljačke su izvodili brzo, a prednost su ostvarivali izazivajući strah ispaljivanjem velikog broja metaka. Policija je bila bespomoćna. Četvrti brat, Stefan Thunberg, jedini se držao podalje od toga, a onda je zajedno s piscem Andersom Roslundom napisao ovu knjigu temeljenu na stvarnim događajima.

Nakon što je banda uhvaćena, sva braća, čak i otac, osuđena su na zatvorske kazne. Najstariji brat dobio je najtežu kaznu, 14 godina zatvora. Danas, nakon vremena provedenog u zatvoru, okajali su svoje zločine i rade, promijenili su imena i koliko je moguće žive običnim životom.

Pisana iz perspektive druge generacije imigranata – i to potomaka useljenika iz ranijeg vala dolaska u Švedsku, kada su ljudi iz ondašnje Jugoslavije bili jedna od najbrojnijih imigrantskih skupina u zemlji – knjiga je zanimljiva domaćim čitateljima i iz razloga što pruža perspektivu s druge strane. Majka protagonista je Šveđanka, a otac dijete iz hrvatsko-srpskog braka.

Sudjeluju: Anders Roslund i Stefan Thunberg, Bojana Franić, Lidija Škarica, Ivana Simić Bodrožić

Odrastao sam u obitelji gdje smo odgajani da se držimo zajedno protiv svega.
Stefan Thunberg

Medvjeđi ples Roslund Anders, Thunberg Stefan

Roslund i Thunberg novi su spisateljski dvojac u bogatom svijetu švedskih krimi-autora. Anders Roslund poznat je još iz dvojca Roslund & Hellström, čiji su romani prevedeni na brojne svjetske jezike, uključujući i hrvatski (Tri sekunde, Pretinac 21, Zvijer, Ćelija 8), a dospjeli su i na listu bestselera New York Timesa i osvojili Glasnyckeln, najprestižniju švedsku književnu nagradu za pisce trilera.

Stefan Thunberg uspješan je scenarist koji stoji iza popularne švedske TV-serije o inspektoru Wallanderu, a istovremeno i jedini brat koji nije sudjelovao u seriji pljački banaka koje je izvela tzv. Vojnička banda, a na kojima se temelji ovaj roman.

Prva zajednička knjiga Roslunda i Thunberga, Björndansen (Piratförlaget, 2014.), govori o bezobzirnoj, a istovremeno vrlo inventivnoj kriminalnoj bandi koja je harala Švedskom. Ali i o obitelji, o bratskoj ljubavi koja je jača od svega, o očevima i sinovima. Čitatelju daje dovoljno materijala za uživanje u napetoj stvarnoj priči, a istovremeno pruža uvid u psiho-sociološki profil likova, i odgovor na vječno pitanje – što naoko obične ljude navodi da prijeđu 's onu stranu zakona'?

– ZAGREB BOOK FESTIVAL - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –