Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.05.2015.

Zagreb Book Festival : Dječji program
Održava se
18.-24.05.2015.

U sklopu Zagreb Book Festivala odvijat će se i književni program za djecu. Uz četiri promocije na kojima će se predstaviti popularni i omiljeni švedski i domaći književnici te ilustratori za djecu - Sven Nordqvist, Ulf Stark, Sanja Polak i Sanja Pilić, svakodnevno će se odvijati i kreativne radionice za djecu.

Desetak kreativnih radionica bit će usmjereno na poticanje čitanja i izražavanja, prepoznavanje i upoznavanje fenomena kao što su rodna ravnopravnost na primjeru dječjih knjiga, izazovi i opasnosti interneta, tolerancija različitih i humanizam u društvu. U suradnji s MUO-om, gdje će se odvijati čitav program, upriličit će se i lov na muzejsko blago.

Program će trajati od ranog prijepodneva u terminima u 10:00 ili 12:00 sati pa sve do promocija dječjih autora u kasnim poslijepodnevnim satima.

PROGRAM:

Ponedjeljak, 18. 05.

Miksano za male
12:00 sati Lov na muzejsko blago - radionica za djecu posvećena izložbi Hermana Bolléa (za škole)
Slavni Austrijanac koji je krajem 19. stoljeća za svoj dom odabrao Zagreb u njemu je ostavio neizbrisiv trag, i to ne samo jedan. U jednoj od njegovih zgrada pronaći ćemo njegove najzanimljivije tragove kroz lov na muzejsko blago.
izvodi: Mihaela Marija Perković
MUO


Utorak, 19. 05.

Miksano za male
10:00 sati Rod(i)ne uloge – Pipi duga čarapa (za škole)
Jesu li djevojčice uvijek samo ljupke ružičaste princeze, a dječaci hrabri junaci koji ih spašavaju? Može li drugačije? Kako da budemo onakvi kakvi jesmo, svoji i svoje, umjesto da nas drugi oblikuju i guraju u pretijesne cipele? Na radionici ćemo istraživati kakvi su djevojčice i dječaci, kako ih se prikazuje u knjigama i što nas omiljena i vječna Pipi uči o tome.
izvodi: Jasna Belamarić, prof. psihologije
DJEČJI KUTAK

 
Srijeda, 20. 05.

Miksano za male
10:00 sati Ilustratorska radionica pod vodstvom Svena Nordqvista (uz prethodnu prijavu)
Odakle Findusu prugasta dekica? I zašto mačak nosi hlače? Kako to da Pettson ima WC tako daleko od kuće? I koliko je teško nacrtati bijesnog bika u trku? Sve to, i još mnogo više, crtat će Sven Nordqvist budućim malim ilustratorima slikovnica na pravoj, strukovnoj crtačkoj radionici.
DJEČJI KUTAK

 
Četvrtak, 21. 05.

Miksano za male
10:00 sati Tko se boji bijele kute još? (za vrtiće i škole)
Tko je strašniji: liječnik ili zubar? Definitivno medicinska sestra – ona je ta s golemom iglom! I veliki i mali podijelit će ne samo od čega im se ledi krv u žilama kad dođu kod doktora, već i kako se s doktorima nositi i strah pobijediti!
izvodi: Mihaela Marija Perković
DJEČJI KUTAK
 

13:00 sati Kako biti književni detektiv? (za škole)
Vječno slušamo kako knjige mudrost nose! Kratka radionica o knjigama koje ili mrzimo ili obožavamo kroz koju ćemo detektirati ne samo što nas knjige uče i već kako nas autori varaju! Ili ne? Tajne treba razotkriti, pa čak i one knjiške!
izvodi: Mihaela Marija Perković
DJEČJI KUTAK


14:00 sati Sanja Polak, Zoran Maljković – pisci iz lektire (za škole)
Sanja Polak vesela je učiteljica u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu.
Osim što radi u školi, radi i kod kuće gdje često svome Zoranu, Paulini i Petri kaže: „Molim malo mira“. Radi i u uredu izdavačke kuće Mozaik knjiga gdje svaki mjesec uređuje časopis za djecu Prvi izbor. Često se druži s kompjuterskom tipkovnicom koja joj je pomogla pri pisanju brojnih tekstova namijenjenih djeci i onima koji su okruženi djecom.
LJETNA POZORNICA


Petak, 22. 05.

Miksano za male
10:00 sati Razmisli pa klikni
Internetu je najbolji prijatelj knjiga i to knjiga Mali brat! Nemate pojma o čemu pričamo? Nije bitno – naučit ćete na radionici o sigurnosti, internetu, Xboxovima i dobroj literaturi. I onda ćemo to sve objaviti na internetu. :)
izvodi: Mihaela Marija Perković
DJEČJI KUTAK


12:00 sati Sanja Pilić, Zoran Maljković, pisci iz lektire (za škole)
Sanja Pilić (1954.) autorica je za djecu i mlade rođena u Splitu. Osnovnu školu i Školu primijenjene umjetnosti završila je u Zagrebu. Do sada je objavila više od dvadeset knjiga za djecu i mlade. U suradnji s Darkom Krečom autorica je stripa Kiki i ostali.
LJETNA POZORNICA

 
Subota, 23. 05.

Miksano za male
10:00 sati Pričam ti priču (uz prethodnu prijavu)
Nemirni ili nezainteresirani klinci? Sram vas je čitati naglas? Djeca otpužu kad čitate? Dođite na zabavnu radionicu za mame i bebe da biste naučili male tajne dobrog čitanja maloj djeci.
izvodi: Mihaela Marija Perković
DJEČJI KUTAK

 
11:00 sati Kako odabrati pravu knjigu?
(uz prethodnu prijavu)
Slama vam se srce jer ste knjiški moljac, ali vaša djeca knjige i ne primjećuju? Čitali ste im odmalena, ali kad vas vide s knjigom zbrišu brzinom munje? Nije do klinaca, a nije ni do vas! Stvar je sreće: samo još niste otkrili pravu knjigu, a kako to napraviti (i kako osvijestiti što nas sprječava da to napravimo) učit ćemo na ovoj radionici.
izvodi: Mihaela Marija Perković
DJEČJI KUTAK


Nedjelja, 24. 05.

Miksano za male
11:00 sati Humanizam za djecu (uz prethodnu prijavu)
Humanistička radionica za osnovnoškolsku djecu potiče na sumnjanje, na istraživanje te na kritičko propitivanje postojećeg, ohrabrujući ih da vjeruju vlastitom razumu. Ljudska prava, solidarnost, suosjećanje – sve to treba prvo upoznati da bismo prihvatili druge i živjeli u različitosti.
izvodi: Centar za građansku hrabrost
DJEČJI KUTAK


12:30 sati Lov na muzejsko blago
U užem centru glavnoga grada te u jednoj od zgrada koje je izgradio upravo Herman Bollé, otkrit ćemo neke od najzanimljivijh tragova u uzbudljivom lovu na blago!
vodi: Mihaela Marija Perković
MUO, UŽI CENTAR GRADA

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –