Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.05.2018.

Zagreb Book Festival donosi temu Selfie kultura: Mit i stvarnost
Održava se
21.-27.05.2018.

Zagreb Book Festival (ZBF) međunarodni je književni festival koji će u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. godine po četvrti put otvoriti vrata Muzeja za umjetnost i obrt kako bi ljubiteljima knjiga tijekom sedmodnevnog trajanja festivala ponudio bogat program u sklopu kojeg će gostovati renomirana imena domaće i strane književne scene.

Zagreb Book Festival osmišljen je s ciljem poticanja interesa za čitanje, pisanje i literarnu komunikaciju. Osnovan je u uvjerenju da su književnosti i umjetnost temelj svakog kvalitetnog društva te ideji susreta i zbližavanja pisaca, umjetnika, kulturnjaka i njihove publike. Važan dio programa Zagreb Book Festivala stoga svake godine zauzimaju panel-diskusije i predavanja u kojima svjetski i domaći intelektualci i umjetnici odgovaraju na neka od najvažnijih i najaktualnijih pitanja današnjice.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u prostorijama Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u periodu od 21. do 27. svibnja 2018. godine. Svoju dugogodišnju uspješnu suradnju ZBF i Muzej ove su godine odlučili okruniti posebnom ponudom za sve posjetitelje; naime, svim kupcima knjiga na festivalu, Muzej omogućuje 50% popusta na redovnu cijenu karte za aktualnu izložbu „Šezdesete u Hrvatskoj: mit i stvarnost“. 

Festival je i ove godine je organiziran pod okriljem teme. U četvrtom izdanju Zagreb Book Festivala, u fokus će tako biti tema #Selfie kultura: Mit i stvarnost, tj. utjecaj moderne tehnologije na društveno-politička, ekonomska, intimna i identitetska pitanja, kao i na samu umjetnost. Tijekom sedam festivalskih dana, održat će se pet panel-diskusija na kojima će sudjelovati domaći i inozemni stručnjaci iz psihologije, umjetne inteligencije, novinarstva i obrazovanja. Na njima će biti raspravljano na koji je način narcisoidnost postala virusom moderne tehnologije, kako fenomen „fake-newsa“ utječe na stvaranje alternativnih činjenica, na koji način unaprjeđivanje umjetne inteligencije utječe na moral čovječanstva i mnoge druge. 

U skladu s odabirom teme – okrenutosti prema sebi – ove godine, zbog velikog uspjeha i popularnosti domaćih autora, fokus ovogodišnjeg festivala bit će upravo na njima. Zbog obnovljenog interesa za domaću knjigu, njezine autore, kao i kazališnih i filmskih adaptacija domaćih književnih djela, Zagreb Book Festival ove će godine predstaviti nove romane hrvatskih autora te će omogućiti slušanje poezije i proze nagrađivanih domaćih pjesnika i ponajboljih usmenih pripovjedača. Drago Hedl, Dario Harjaček, Ivana Dragičević i Igor Rudan, Dražen Ilinčić samo su neka od brojnih imena koja će ove godine promovirati svoje najnovije knjige na Zagreb Book Festivalu, dok će u programu Spikigin, nastupit će Tanja Mravak, Aleksandar Čubrilo i Borna Sor.

Inozemni gosti četvrtog izdanja Zagreb Book Festivala su jedna od najpopularnijih dječjih spisateljica Julia Donaldson, britansko-američki publicist te jedan od svjetski najpoznatijih i najutjecajnijih teoretičara novih medija Andrew Keen, finski novinar i publicist Ari Turunen koji će predstaviti knjigu "Zar ne znaš tko sam ja? Povijest arogancije" (Tim Press, 2017.), danski spisateljski dvojac za djecu Morten Dürr i Lars Horneman, portugalska spisateljska zvijezda David Machado koji će predstaviti roman "Prosječni indeks sreće" (Naklada Ljevak, 2017.) za koji je 2015. godine dobio prestižnu Nagradu Europske unije za književnost, i mnogi drugi.

Osim promocija novih knjiga i bogatog programa za najmlađe, ZBF će i ove godine u sklopu glazbene ponude festivala ugostiti dvojac Duo Small Change, kao i poznati bend U pol' 9 kod Sabe. 

Promocije novih knjiga, koncerti i bogat program za najmlađe i ove će godine biti uobičajena ponuda četvrtog Zagreb Book Festivala. Kao i prethodnih godina, tijekom posljednjeg dana festivala dodijelit će se 50.000 kuna vrijedna nagrada za najpopularniji kriminalistički roman biblioteke Balkan Noir, koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih i regionalnih autora. 

Službeno otvorenje Zagreb Book Festivala održat će se na ljetnoj pozornici Muzeja u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. godine s početkom u 18 sati te u nastavku ponuditi program zanimljiva naziva: "Narcisoidnost – virus moderne tehnologije".

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb

Više o programu i gostima Festivala potražite na službenim festivalskim stranicama ZBF-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –