Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.05.2016.

Zagreb Book Festival : John Connolly, Žarko Paić, Ivica Đikić
Održava se
17.05.2016.

Duša u plamenu Connolly John

Na Zagreb Book Festivalu u utorak 17. svibnja gostuje jedan od najpoznatijih irskih pisaca kriminalističkih romana koji se proslavio serijalom o privatnom detektivu Charlieju Parkeru. John Connolly predstavit će svoj roman "Duša u plamenu", u izdanju Naklade Ljevak. Uz autora će o knjizi govoriti Koraljka Kirinčić i Lovro Škopljanac.

Glavni lik Connollyjevog romana "Duša u plamenu" je privatni istražitelj Charlie Parker, koji nakon dolaska u zabačeni, izolirani gradić Pastor’s Bay u Maineu biva upleten u rješavanje slučaja nestanka 14-godišnje djevojčice Anne Kore. No Parker nije pozvan u Pastor’s Bay da bi pomogao riješiti slučaj nestale djevojčice, nego ga je angažirao advokat neobičnog i kontroverznog klijenta koji možda jest a možda i nije uključen u slučaj nestanka Anne Kore. Parker je baveći se poslom kojim se bavi odavno izgubio sve iluzije – on je svjestan da su šanse da Anne pronađu živu gotovo jednake nuli. No što dublje zalazi u slučaj, pronalazi u njemu sve više slojeva.

Knjiga izgubljenih stvari Connolly John

John Connolly rođen je u Dublinu, diplomirao je engleski jezik i književnost na Trinity Collegeu i novinarstvo na Sveučilištu Dublin City. Književnu reputaciju i ugled među književnim kritičarima stekao je pišući kriminalističke romane, crpeći pritom iz tradicije američkih klasika tog žanra, poput Rossa MacDonalda, Jamesa Leeja Burkea i Eda McBaina. Američki idiom u njegovoj izvanserijskoj prozi često je snažno protkan elementima natprirodnog kao sredstvom koje mu omogućuje istraživanje problema empatije, morala i iskupljenja u seriji romana kojima je glavni junak privatni detektiv Charlie Parker. Osim romana koji se svrstavaju u kriminalistički žanr Connolly je autor zbirke novela i kratkih priča Nokturno, nagrađivane "Knjige izgubljenih stvari" prevedene i na hrvatski te dva znanstvenofantastična romana "za djecu i odrasle" - "Vrata" i "Paklena zvona".


S Johnom Connollyjem možete se družiti i u jutarnjem programu, u srijedu 18. 5. u 11 sati (HNK bistro) na kojem se uz jutarnju kavu na ležeran način razgovara o književnosti. Uz Mirana Kurspahića, voditelja jutarnjeg programa, sudjeluje Lovro Škopljanac.

Program
Utorak, 17. 5. 2016.

Beara Ðikić Ivica

11:00
Irish Coffiee
sudjeluju: Sebastian Barry, Miran Kurspahić, Lovro Škopljanac
HNK BISTRO

12:00
Miksano za male
Gaturro – radionica stripa za djecu
LJETNA POZORNICA

16:00
TRIBINA
Keltski tigar, globalizacija i kultura: Irska jučer, danas, sutra
sudjeluju: Tim Harrington, Stipe Grgas, Kristijan Vujičić, Lovro Škopljanac
KULTURNI KLUB

Sudionici tribine, veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Tim Harrington i anglist Stipe Grgas, razgovarat će o gospodarskom, društvenom i kulturnom progresu Irske, nekada najsiromašnije članice EU, koja danas nosi naziv „keltski tigar“. Usto će biti riječi o globalizaciji, emigraciji i ljudskim pravima, kako u stvarnom životu, tako i literaturi. Razgovarat će se i o međusobnim sličnostima i razlikama irskoga i hrvatskoga društva.


17:00
Svježe i domaće
Žarko Paić - Totalitarizam
sudjeluju: Ugo Vlaisavljević, Obrad Savić, Branko Čegec
LJETNA POZORNICA


19:00
Ivica Đikić – Beara
sudjeluju: Igor Gajin, Zdravko Zima
LJETNA POZORNICA
Dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici.


20:00
Zemlja podrijetla: Irska
John Connolly – Duša u plamenu
sudjeluju: Koraljka Kirinčić, Lovro Škopljanac
LJETNA POZORNICA


21: 00
Movie time
Easter Rising
LJETNA POZORNICA (u slučaju kiše MUZIČKA AKADEMIJA)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –